@ Playhouse Disney Earth Hour Handy Manny

Thursday, April 15, 2010


Ini adalah advertorial dan akan menjadi mode lekat untuk 48 jam. Sila ke bawah untuk entri terkini


Sempena Earth Day, Playhouse Disney Handy Manny menyediakan pelbagai aktiviti, contest dan juga tayangan Earth Day with Handy Manny and friends di Playhouse Disney Chanel di Astro pada 22 April (Khamis) ini.



Bagi yang tak pernah tengok Handy Manny ni, ia merupakan rancangan kartun yang di minati ramai. Berkisah tentang Manny dan 8 alatannya iaitu Felipe (a Phillips screwdriver), Turner (a flathead screwdriver), Stretch (a tape measure), Squeeze (a pair of pliers), Pat (a hammer), Dusty (a hand saw), Rusty (a monkey wrench) dan Flicker (a flashlight).


Em mesti ramai yang tertanya, ada apa dengan 22 April 2010 ni? Apa Earth Day tu?

22 April ni adalah Hari Bumi atau pun Earth Day. Earth day ni diraikan untuk menginspirasikan kesedaran dan penghargaan terhadap persekitaran Bumi kita ini. Ramai yang tanya, jadi apa yang perlu kita buat sempena Earth Day ni dan ramai juga tak ambil kisah. Sebagai Ibu Bapa, kita mestilah bertanggungjawab untuk memupuk kesedaran sayangkan bumi pada anak-anak kita. Kalau tidak lama-kelamaan makin teruklah tempat tinggal kita ni. Tak gitu?

Jadi, apa yang kita boleh buat sebagai parents?

Tanam Pokok

Melibatkan diri dengan aktiviti persekitaran seperti join aktiviti Earth Day, tanam pokok dan gotong-royong.


Jimat Tenaga

Ajar anak menjimatkan tenaga seperti tutup lampu dan suiz bila tidak digunakan. Bila keluar dari bilik jangan lupa tutup lampu.


Kitar Semula


Amalkan kitar semula. Ajar anak kita supaya menhgargai nilai barang seperti botol mineral dan tin yang boleh dikitar semula kepada sesuatu yang berguna. Ajar anak guna benda dengan sepenuhnya, contohnya gunakan kertas untuk mewarna di kedua-dua muka untuk bantu selamatkan pokok.



Jimatkan air

Ajar anak anda tutup air jika tidak digunakan Contohnya, tutup air semasa memberus gigi.


Banyak lagi tips boleh anda dapati dari sini. Oh ya, yang paling best sekali. Playhouse Disney anjurkan satu contest sempena Earth Day ni. Handy Manny Earth Day contest namanya. Hadiah die sangat cute iaitu Manny Gardening Tools.

Hadiah untuk contest Handy Manny Earth Day Contest

Macam mana nak sertai? Mudah saje..


  1. Pergi ke http://www.playhousedisney-asia.com/earthday.
  2. Klik Manny Mini Garden Contest. Lukis di sketch pad tentang how you can get handy to earth. Gunakan brush dan colours yang disediakan. Mudah je kan? Oh Ya Jangan lupa juga tinggalkan contact details.
  3. Boleh tengok entri anda di Manny’s Garden Gallery. Pemenang akan diberitahu melalui telefon dan hadiah akan dihantar melalui pos.

So apa tunggu lagi. Tak seempat tanam pokok sertai Handy Manny contest pun satu sokongan juga!! Oh ya, jangan lupa, mari kita ajar anak-anak kita tentang Earth Day di Playhouse Disney (Astro Channel 613) 22nd April, 9am – 2pm!!!

3 kawan BabyIbu berkata-kata..:

fazilzura said...

selalu jgk tgk cite ni , psl akil layan cite katun gini..

bagus wat kempen2 cmni tuk hijau kan bumi.. now bumi dh panas

miemiey said...

SELAMATKAN BUMI KITA


GUD LUCK YEE....

Imma said...

good luck Yana..

Too bad..imma tak tau pun kewujudan cerita nih kat tv..nak kena ajak Boboy layan nih..hikhik..asik layan wonder pets jaa..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop