@ Hilang Sabar

Thursday, June 17, 2010

Sebagai ibu bapa kita kena banyak bersabar. Dengan karenah anak yang macam-macam memang boleh sangat untuk hilang sabar. Ibu selalu ingatkan diri supaya bersabar dan tenang untuk melayan karenah anak. Yelah macam Ammar, bukannya tahu apa sangat. Memang pula time umur die untuk meng'eksplore' dunia ni. Kejap pegang itu kejap capai ini kejap panjat itu.

Tapi, Ibu pun sedar Ibu ni manusia biasa. Bila ada benda dalam otak contohnya nak kena submit chapter untuk PhD atau ada dateline conference atau ada benda penting nak dibuat, kadang-kadang Ibu hilang sabar juga. Yelah, otak tengah serabut banyak kerja, Ammar pula time tu la nak menangis la nak main itu la nak tutu lagi. Huhu. Bila Ibu dah penat dan juga tensen dengan kerja tak siap, Ibu pun mula la nak marah Ammar (or Ayah sekali - huhu - sorry Ayah).

Ammar pula sangat aktif dan tak duduk diam. Baru marah jangan panjat meja, die dah mula nak capai mangkuk pinggan. Adehh memang sesak nafas Ibu dibuatnya.Kadang-kadang Ibu tepuk dan cubit Ammar juga sebab geram sangat. Yelah kita takut die jatuh ke apa kan.

Tapi tula. lepas kena 'puk'. Ammar pun nangis - "Ibu..Ibu..no..sakit". Adeh luluh hati Ibu ni. Kesiannya anak aku. Kecil-kecil dah kena 'puk' - 'puk' nya sikit je pun bukan sampai sakit or merah. Acah je lebih tapi Ammar sensitif kalau kena marah or baru Ibu acah nak cubit dah nangis beriya. Kesian pula Ibu tengok.

Itula kadang-kadang terfikir. Nak lebih tenang tapi ada keadaan tertentu Ibu tak boleh tahan juga hilang sabar tu. Kena banyak belajar lagi ni ilmu parenting. Insyaallah, Ibu akan cuba baiki dari masa ke semasa. Ni Ammar peace bila kena marah. Pandai pujuk Ibu ni. Sayang Ammar.

Peace Ibu!! (Peace 1Malaysia)

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Anasfadilah said...

tapi tulah kan..kadang-kadnag memang rasa nak puk je,nakal...tapi kena sabar banyak..kesian pula bila baca ammar kata sakit kena puk..ziyyad pun selalu gak kena..tapi bukan puk la saya geget dia...nakal sangat sapa suruh,gigit manja gitu

Drama Mama said...

sama lah! saya pun bila ada keja memang cepat hilang sabar. huhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Huda said...

betul tu kak..kadang2 time tu je kite marah, bile dh puk puk kite dh cool down blk..sian diorg kan..

HaniCheLat said...

Yana,
I truly can relate. Budak-budak sementara nak 'berakal'.

Ain said...

nak besarkan anak2 memang sentiasa menduga kesabaran kita....

sakit dada kita tahan marah kadang tu rasanya.....

Kamalia said...

betul tu..sy pun kdg2 ilang sbr jugak..jg 3org ank kecik( 1 girl + twin-boys)mmg mncabar..nak2 pulak babah diorg balik dr lab lmbt sgt2..duduk pulak kat prantaun ni mmg kn tabah,nak mntk tlg org pun xde sesapa..huhuhu..jd,bile diorg nakal2 tu,ilang jg kesabaran nih..haihhh..:))

Wansteddy Tales said...

saya ni tempuh mcm2 dugaan bela sorang anak dara. ttg sikapnya saya xkisah. tp kerana eczemanya mmg duga semangat sabar ni

Mrs.R @ Emi said...

samala kita..dulu slalu gak puk mily tang bontot..sbb ada pampers xskt la kot..kih3x..skang mmg cubaaaa bsabar seboleh mungkin

Rizziela said...

Memang menguji keimanan

mama zharfan said...

yup, me pun kdg2 ilang sbr..then lepas tu rasa guilty plak bila pikir balik me maarh2 or babab(pukul) my boy tu :(

adcom said...

ish...sama la..sy pn kdg2 hilang sabar.penah la 'puk' kt peha dia.dan rsnya mmg sakit. tp lps tu menyesal. tp anak sy ni skrg suka mengamuk. siap hantuk2 kepala dia kt dinding. sape x hanginnn...huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop