@ Study Mode

Wednesday, June 30, 2010

Kalau korang perasan dua tiga hari ni post ala suam-suam kuku je kan. Ini adalah kerana Ibu dalam study mode. Aih bukan senang nak dapat mood nak study ni. Sejak kenduri adik hari tu, mood study dah ke mana-mana. Penat nak cari balik. Bila dah dapat ni, Ibu kena la maintain dan fokus betul-betul. Ibu tengah settlekan literature review untuk buat modelling. Lepas siap modelling lega la sikit. Dah boleh develop. Lepas develop boleh la tambah adik Ammar   kena buat user testing. Akhirnya, writing. Chewah macam senang je bunyi. Nak buat modelling pun separuh nyawa ni. Keke.



Alhamdullilah Ibu dah dapat SLAB UM (Skim Latihan Akademik Bumiputra). Dulu Ibu dapat Skim Biasiswa UM (SBUM). Apa bezanya? SBUM tak attach dengan UM. Just dapat elaun bulanan dan yuran free tapi kalau SLAB attach dengan UM. Maknanya nanti lepas habis belajar kena kerja dengan UM - Insyaallah. 

Disebabkan ada sedikit masalah dalam pertukaran bidang pengajian, kontrak Ibu dapat lambat sikit. Tapi takpelah janji dapat. Ha Ibu baru tau elaun belajar sekarang tinggi betul ya. Lagi banyak dari gaji tutor. So kawan-kawan, meh la ramai-ramai sambung belajar. Selain tambah pengetahuan, duit poket pun dapat. Cuma bab 'pecah kepala' tu yang tak tahan. Agaknya sebab tu la kerajaan bagi elaun banyak. Nak suruh tampung kos 'pecah kepala' - kata orang Permanent Head Damage. Hehe. Klah tah apa-apa dah tulis ni. Otak tengah kerah idea nak siapkan literature review. Till then.

P/s: Lagi satu jam tarikh tutp contest "Warkah untuk BabyIbu" - cepat-cepat mari join ye..

10 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Oyis said...

betul tu, niat belajar tu yg utamanya. mudah2an kita semua dipermudahkan urusan mendapat phd ni...

PS; i still rasa elaun adalah x byk, x cukup, even huhu

ima-life said...

sy baru je bln 5 lepas abis master...pas 2 ader minta lecturer UM tapi diaorg mmg nak PHD holder la...cmna nak mohon utk biasiswa UM tu? boleh kongsi sket tak babyibu tukar bidang?? skrang master pun dah ramai..kerje utk lec IPTA susah sket kalo tak ambik biasiswa bawah diorg..betoi tak?

kinna said...

sy tabik spring pd mereka yg amek phd b4 30s..memang babyibu ni pon kategori dasyat!

BabyIbu said...

Oyis - Aminnnnn...

ima - kalau nak mohon biasiswa UM kena mohon jd student dulu, surat tawaran tu leh guna mohon biasiswa UM. Lecturer mmg nk PhD, sellau mohon tutor then apply SLAB. ima Fakulti mana?

Kinna - takdela dasyat. Tunggu setahun dua lagi, rupa mungkin dasyat (sbb pning bc buku). huhu.

LynnLyana said...

good luck yana..! :)

atoyis said...

tu belum ditambah dengan tutor yg memang bergaji dan dapat pulak elaun belajar huhuhu lupa dunia sekejap..sekejap jek la..elaun alat tulis & buku pon lumayan gak yana + elaun yg universiti bagi utk bwk family

ima-life said...

Degree kat UMKL...pastu ambik master Comp. Science kat UiTM, Shah Alam...my friends semua dpt jadi lecturer kat kolej swasta jer...susah betoi nak apply IPTA. I try tanya semua IPTA..majoriti nak Phd holder yek...taraf pendidikan skang dah maju betul..

BabyIbu said...

lynnlyna - tq..chayokk

atoyis - hukhuk - bila kontrak nak siap ni..

ima - yup mmg susah - course xcience comp lagi la bnyak dugaan - cadangan yana apply tutor dulu kat IPTA - dah masuk keja situ br mudah nk dapat peluang

ima-life said...

yup..you're right!!! tq

Muhamad Salman Azmi said...

Salam Ibu,
saya nak tanya, saya ada dapat tawaran bsum nie, cuma nak tnya klau kite mintak penjamin yg bekerja kontrak atau sendiri, boleh ke? saya takut susah nak dapat org untuk jadi saksi :(
harap dapat tolong~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop