@ Alkisah Susu

Thursday, July 15, 2010

Hari ni Ibu agak sibuk. Baru habis dengar talk. Ni dok submit order Weego tu pulak. Berbalik hal susu, em ada seorang reader tanya, berapa lama susu boleh tahan? Sejak Ammar lahir, setiap bancuhan susu Ammar (susu formula la ni) akan Ibu pakai selama 4 jam sahaja. Lebih pada itu, kalau still nampak macam elok lagi pun Ibu akan buang.



Jadi, andai kata sekali minum tak habis sebotol, contohnya buat 8 oz abis 6 oz sahaja. Ibu tak akan buat susu tambahan ke atas botol yang sama. Takut nanti susu lama yang 2 oz tu dah tak elok dan bercampur dengan susu baru. Kita pula kira jam based on susu baru. Kang tak pasal anak kita sakit perut ke apa. Biarla rugi daripada anak kita sakit kan?

3 kawan BabyIbu berkata-kata..:

kinna said...

a'ah..bahaya kalo bby minum susu lama.sy pon limit smp 4jam je..even susu dlm bks yg ada 3divider tu, kalo lebih sehari sy buang (guna utk msk sayur kobis-ganti santan..)hehe

Nur Irfan Juezrie said...

tq akak for the info.. selama ni tau 2 jam je.. ok la klu 4 jam.. sbb reader lain pun guna 4 jam gak.. tq so much

ieda said...

very true...susu lama jgn campur dgn yg baru.budak2 ni daya ketahanan rendah lg.kalau kena cirit birit cepat lesu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop