@ Ammar main warna

Thursday, July 1, 2010

Bila ada masa, Ibu dan Ayah akan cuba buat pelbagai aktiviti pembelajaran dengan Ammar. Bila takde masa, alamat Ammar layan 'Men..Mos' jelah ye sayang. Kadang-kadang Ibu teman die main dengan toys sambil ajar perihal warna, alphabet dan nombor. Kalau baca buku, Ibu akan ajar nama-nama benda. Kalau tengok tv bersama pun, Ibu akan tunjuk dan beritahu apa benda yang tengah tengok tu. Ayah pula selalu ambil part belajar di luar darjah. Ayah suka bawa Ammar main ke taman dan di luar rumah. Ibu indoor je. Hehe.

Bagi Ibu, kanak-kanak ni kena ajar berulangkali. Lama-lama die ingat. Bila die dah ingat, kita cuba ajar die faham apa maksud sesuatu perkataan tu. Ibu selalu tanya Ammar " Ammar sayang Ibu banyak ke sikit?" Mula-mula Ammar pandai cakap 'sikit' je. Bila tanya selalu, dah pandai jawab 'banyak'. Ibu pun terang la. Sayang sikit macam ni - kiss sekali. Sayang banyak pula - kiss banyak2 sambil peluk die. Alhamdullilah lama-lama die faham la apa beza perkataan tu.

Hari tu Ammar main warna-warna dengan Ayah. Warna-warna duit. Asalnya nak ajar die kegunaan duit. Tapi bila dah warna-warna dan Ibu gunting, bersepah pula rumah. Tapi nasib baik duit betul asal jumpa je Ammar akan masuk poket atau simpan tabung. "uit" katanya. Selalu minta duit kat Ibu sambil tangan ala-ala minta duit raya. Huhu.

Duit mainan

Ayah ajar Ammar mewarna

Ammar sibuk mewarna - last-last meja pun die warnakan -huhu

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

myda said...

besar nanti mesti pandai niy...

atoyis said...

kimi selalu conteng kertas artikel mama dia..kimi kata "color ma..antik" main dpt jek..nk tunjuk kat SV pon segan

mekchu said...

ammar ada masukkan kaler tu dlm mulut tak?

BabyIbu said...

myda - aminnnnn

kak su - hehe - ammar pn yang kita pgg itula die nk cnteng

mekchu - so far tak - cma mula2 dulu die suka kikis kaler tu kat lantai atau buat jdi pengorek telinga - adehhh

BabyIbu said...

myda - aminnnnn

kak su - hehe - ammar pn yang kita pgg itula die nk cnteng

mekchu - so far tak - cma mula2 dulu die suka kikis kaler tu kat lantai atau buat jdi pengorek telinga - adehhh

LynnLyana said...

ibu ammar..sila perhatikan ammar time dia tgh pegang pensel warna..takut2 nnt dia buat mural kt dinding rumah..
hehehe

BIONIC WOMEN said...

umah kami ni dah penuh ngan mural contengan Dhiya..huhu...dia rasa kertas mewarna tu kecik sangat, dinding plak putih..huhu..

sue said...

jarang yana respond komen yang orang bagi. hurmm.. i guess ada seseorang suggest dalam warkah untuk ibu ek.. =)

deena awanis said...

kids sekarang sangat cepat kenal benda betul atau mainan..like amar yang boleh bezakan duit mainan & duit betul..kalo anak buah dina, dia suka handphone..tapi bila belikan handphone mainan, dia x nak..nak yang handphone kitorang jugak..hehehhe

iswatie "colours of life" said...

ammar..nanti jgn lupa colour sekali dinding rumah yer..hehehehehehe..

itu seni yg sebenarnya..kekekekeke

Nad @ MamaZN said...

zakwan tak minat la dgn buku2 ni...
taktau la cemane nak pupuk minat die tu, huhu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop