@ Kuih Frozen

Saturday, July 24, 2010

Zaman sekarang ni mudah.Macam-macam ada. Kuih macam karipap, donat, kuih kacang, cucur bodak, pau dan macam-macam lagi boleh beli yang frozen je. Pagi-pagi bangun goreng/kukus je. Kalau dulu, Ibu pagi-pagi lepas mandi sebelum pergi sekolah tunggu depan rumah. Tunggu motor kuih datang. Nanti dalam gelap-gelap tu pilihla kuih untuk breakfast. Maklumlah Mama kerja, pagi-pagi dah bangun masak lunch jadi breakfast beli jelah. 

Kalau dulu, Ibu selalu beli karipap frozen kat mak cik kat Jitra ni. Kira kami sekeluarga memang pelanggan tetaplah. Dijamin sangat sedap. Sesiapa yang pernah datang rumah Ibu pasti dah pernah rasa (oh Ibu jamu tetamu pakai kuih frozen je, buat sendiri tak reti tak sempat). Tapi, yang sedihnya, tahun lepas mak cik tu meninggal dunia kena langgar (inna lillahi wa inna ilayhi raji'un ke atasnya). Jadi takde lagilah kuih karipap sedap.

So sekarang masih mencari kuih frozen yang sedap. Karipap belum jumpa tapi hari tu Ibu beli cucur badak jenama Noni. Haa memang sedap. Kuih kacang die pun sedap. Ini ha Ibu ambil gambar kat Giant hari tu. Time ni takde pula Cucur Badak tu. Ibu suka beli buat simpanan. Habuan nak jamu tetamu atau bila lapar pagi-pagi tapi malas nak buat breakfast.


Bila rajin baru buat cucur kentang (em sedapnya bila teringat). Tapi mengenangkan Ibu je nak makan (Ammar akan makan satu dua je, Ayah pula tak suka cucur ni) - malas jadinya. Yelah buat sorang-sorang lepas tu makan sorang-sorang kurang semangatnya.

Ingat dulu kat UTM, bab masak lain tak pandai, pandai masak cucur je. Sekali tu masak cucur jagung, rupanya ramai tak pernah jumpa ye. Hehe. Azza ke yang bawa jagung time tu. Tapi tensen tukang masak, asal angkat gorengan je habis, asal angkat habis. Last-last kena simapn kat dapur. Siap masak baru boleh makan. keke. Manisnya kenangan dulu-dulu.

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Zulaikha Mohamad said...

samala kita.. suka beli frozen senang klau ade guest dtg umah.. kat trg mcm2 ade yg frozen ni, everytime balik for sure beli buat stock.. karipap ikan, daging, donut, roti canai is the best and mcm2 lg.. hehe..

Qaseh said...

skrg ni mmg moden semuanya yg segera boleh dpt xyah nak bersusah payah kat dapur berjam2 nak buat tp at last yg mkn sikit je...

Qaseh said...

skrg ni mmg moden semuanya yg segera boleh dpt xyah nak bersusah payah kat dapur berjam2 nak buat tp at last yg mkn sikit je...

Zila Ahmad said...

saya suka cucur ikan bilis n bawang...nick name nye kami panggil cekodok jer...ehehee...tp yg itu tak jumpa yg frozen lagi...klu ada yg segera pun mcm kureng sedap jer...eheheh..

emy/mamasuri said...

ofis sy sebelah felda jalansemarak tu..
memang confirm sekali seminggu or time gaji..masuk kat felda tu ..borong frozen food..pueh hati sedap..karipap, roti canai , donut sume ada..
nk bt tak sempat/malas..so beli je lah

Diyana Zulkifli said...

haa..la tension.tp dulu,plg aku ngat kat jln kebudayaan tu..asal masak kena ada dua kuali.satu utk aku.and iza.satu kuali tu aku masak utk aku ngan hang sbb mknn tak pedas.satu lg iza masak utk yg mkn pedas2...keh keh.

dah habis masak,kena jerit..dah habis,cepat turun!nanti menderu2 anak2 dara turun.haha.ramai rupenye anak dara rumah tu.time masak 2 org ja..haha

Imma said...

Yeaaaa.....setuju..setuju...
Kuih frozen Noni nih mmg sedap..produk orang Melayu..memula keluar rasanya many years back..Imma pernah beli masa dia mula2 masuk Giant dulu tau tak berapa..?? RM2.99 jer..promo..lepas tu pegi dah RM3.25..skrg dah RM4 ke atas kut klu tak silap..

But sbb sedap kann..so tak kisah laa beli jugak..hihihii

Mrs.R @ Emi said...

emi slalu beli roti canai segera kt ganu...tp kalo karipap n cucuq badak dgn kwn opis..wife die yg buat..rase die not bad lah..
kuih samosa brand ape ntah kat jusco sedapp...lagik sedap dr nani's tu..kalo igt nnt sy bgtau k

.: Ain Rusli :. said...

aku kah salah seorg yg habiskan cekodok jagung ko itu??hahahaha..kelakar la time tu..betul kata donat..tukang masak nye 2-3 org je..tukang makan,dekat 10 org!hahha..

best gift ever said...

I satisfy my sweet tooth and still manage to stay slim? I have chosen, as one of my primary snacks, a treat that is void of any fat and is low calorie. My secret snack in my selection for food for fat loss? Frozen grapes.

best gift ever said...

Wow I can't wait to try these frozen summer snacks. I really want the cheesecake. thanks for the great snacks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop