@ Merokok?

Wednesday, July 14, 2010

Rasanya semua tahu merokok tu merbahaya. Dari budak kecil hinggalah ke pangkat atuk semuanya sedar bahaya merokok. Ini Ibu quote dari email Ibu dapat tentang bahaya merokok.
Penyebab utama kanser adalah merokok. Ia membunuh manusia secara perlahan-lahan tanpa kesan-kesan awal dan menghabiskan duit dengan senyap sahaja. Setiap batang rokok mempunyai 4,000 jenis kimia yang merbahaya ( dalam sukatan amaun kecil ). Satu sedutan rokok adalah 600 kali lebih merbahaya daripada bernafas asap daripada kenderaan awam.
Tapi semua juga sedia maklum masih ramai yang suka merokok. Nak buat macam mana, dah jadi tabiat. Sukar nak dibuang. Entri hari ni juga bukan nak buat kempen jangan merokok. Entri ini adalah kempen jangan merokok di kawasan ada anak kecil/bayi.

Kalau di tempat awam, Ibu tengok ramai yang merokok dengan sesuka hati. Ibu tak kisahla kan. Tapi kalau boleh harap ada yang peka dengan keadaan sekeliling. Janganlah main hembus-hembus tak tentu hala. Kena kita satu hal. Itu boleh la sabar lagi walau dalam hati tu me Ibu memang tahan jelah.  Tak pasal aku bau asap sekali. Tapi yang buat Ibu tak tahan, dah tahu sebelah meja ada budak kecil. Dihisapnya juga sambil hembus-hembus. Abislah anak aku kena asap rokok.

Banyak kali juga Ibu sound kalau ada mamat-mamat yang macam tu. Kalau dulu, Ibu malu nak tegur. Buat-buat isyarat tak suka jelah. Kibas-kibas muka Ammar ke macam tu. Tapi sekarang Ibu memang akan selamba tegur. "Em maaf ye, asap rokok kena anak saya". Biarla die nak kata Ibu apa. Kang tak pasal Ammar sakit pula. Huhu.

Pendek kata. Tak kisahla nak merokok ke tak. Itu hak anda. Tapi bila merokok yang asapnya kena semua, orang tak boleh la kan. Dah kira tempat awam kan. Tapi alhamdullilah, banyak yang suami kawan-kawan Ibu semua bagus, nak merokok mesti pergi jauh-jauh. Semua sedar bahaya kepada anak. Macam tu barula respect. Ye tak?



4 kawan BabyIbu berkata-kata..:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

cakap lah apapun..teman sebantal saya tu, memang tak der perasaan pun :(

ibuaimy said...

seronok sgt visit blog babyibu..coz bnyk info blh dpt...
thanx..

chekna said...

luckily my hubby dah stop seblom kawin lagi.. tp kadang2 geram gak tengok org yg xsensitif camtu, dpn budak2/pregnen lady pun bleh smoking ikut suke je...

isabelle said...

i pun selalu mengamuk sambil kibas2 tangan gak.
tunggu la perut i besar nanti, mesti i sound punya. nak nak kalo i duduk situ dulu, baru org tu dtg kemudian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop