@ Petua nak anak perempuan?

Friday, July 16, 2010

Since anak sulung lelaki, Ibu teringin nak anak perempuan pula. Yalah, tak tahan tengok baju for girls kat kedai tu. Cantik-cantik. Geram. Hehe. Lagi pun anak perempuan boleh tolong Ibu bila besar nanti. Tapi, ramai orang kata adik Ammar nanti lelaki. Sebab apa? Sebab tengok nipple Ammar. Nipple Ammar dua-dua timbul jadi adiknya lelaki. Kalau salah satu tenggelam, barulah adiknya perempuan. Ini kata-kata orang tua la ye.

Ibu sekarang tengah cari petua nak anak perempuan pula. Banyak juga petua Ibu dapat. Antaranya ialah:

  • tengok kalendar Cina - rujuk sini
  • selepas persetubuhan, tidur miring ke kiri - rujuk sini
  • elakkan makanan laut untuk suami isteri (haih - dahla favourite nih)
  • banyakkan makanan berasid seperti jagung, oat,roti, nasi, spaghetti, macaroni, buah zaitun, plum, prune, pelbagai jenis kekacang seperti kacang soya, kacang kuda, kacang dhal, kacang merah, hasil tenusu seperti mentega, keju, aiskrim, mentega kacang, gajus, walnut, daging merah, sardin, kopi, minuman bergas, coca cola dan banyak lagi
  • subsurface penetration, maksudnya pancut jauh dari pangkal rahim. Ini berkemungkinan sperma yang membawa gen lelaki tidak dapat bertahan lama dan mati. Ini memberi peluang untuk sperma yang membawa gen perempuan bercantum dengan ovum
  • kalau boleh posisi suami berada di atas
  • melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan (errk? tak tahu sangat)
  • guna petua 7-10-10 (7 hari period, 10 hari pertama – anak lelaki, 10 hari terakhir – anak perempuan)
Haa, banyak tak? Kena amalkan dari awal ni. Hehe. Kalau petua untuk anak lelaki apa pula? Senang je, berlawanan la dari yang kat atas seperti makan makanan beralkali, makan banyak seafood dan sebagainya. Petua akhir tu betul la kot, sebab Ammar dulu rasanya lepas period (mengikut petua di mana lepas period adalah time subur). Korang yang dah ada anak perempuan macam mana, ada petua nak share?




14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

SuriYati said...

salam...sy dah lama amalkan petua...yang tidur miring ke kiri tu...mmg hasil nya alllahamdulilah...sejak dari bby pertama lg...anak 1st mmg nk lelaki so tidur miring kanan...n 2nd baby mesti nak girl pulak kan...so saya try lagi...tidur miring kiri...allahamdulilah skrg saya dah ade sepasang anak...

simawarhitam said...

anak sulung saya perempuan. TAk perasan pulak la samade sy mengamalkan petua tersebut. tapi, sy mmg suka miring ke kiri bila tido.

pasni nak try anak laki la. hahaha..

aNnAsUe'G said...

wahhh. tq sgt2! mmg tgh nak merancang utk baby girl tp bkn skrg la. mintak2 la berhasil. :)

http://ibuaimi.blogspot.com/ said...

ade dgr gak petua tu tp xpractice pn sbb x plan nk boy ke girl masa peknen aritu..ye la 1st baby, nnt 2nd ingt nk plan gak...huhuhu

mekchu said...

yeaahh.. akan ku ikuti petua tu utk dapatkan 'najwa'.. amin...

Wan Anie said...

memang ada juga terbaca, terdengar petua2 ni...

cuma satu yg saya nak tambah, yg juga dipraktikkan dulu...

anak lelaki, baca surah2 lelaki ie muhammad, yusoff, luqman

tuk girl, baca maryam dari awal mengandung...

doa dengan tuhan, mintak nak anak lelaki or anak perempuan ... InsyaAllah akan dikabulkan :D

tapi kalu tak menjadi tu adalah hikmahnya kan

Blog Tinta Comellote

littlehumblelynn said...

saya ada anak 2 org..both is girl...next baby 2 tahun lagik nak boys lak...

Nur Irfan Juezrie said...

kak yana, tgk blog ni..
http://nottinettii.blogspot.com/.. ada petua2 tersebut..

Rozy said...

yana,

cam betul ja bab tido kiri tu.. but for me masa preggie Husna memang suka tido ke kiri..though b4 this tendency ke kanan ja biasanya..

Momma Mia said...

wah tips baik nih.
tang petua 7-10 tu cane wk? tak fham.
7 hari epriod + 10hari ke or 7 hari + 3 hari?? saya budak mau belajo

Niza said...

salam, liyana, petua kat bullet no 2, 4 & 6 tu, tak menjadi la utk niza..masa tu niza tatau pun pasal petua2 nih, kalau buat mcm nih utk dpt girl buat mcm tu utk dpt boy..hehe..

kinna said...

em,dh stat mkn seafood dah sbb nak anak laki pasni..tp kalo tgk nipple amani, adik dia maybe pompuan lg..hukhuk..kumpul koleksi gals la kalo pasni pon 'muannas' lg..

Sherry said...

will check this out. :D

tapi sleep one side x baik la.. sbb the fertilize egg supposed flow out from tube right? kalau tidur seblah je.. nanti x dapat keluar? Just my side of story sebb last time I did that end up ectopic.:(

eza miza said...

wahh... ye ke ibu... boleh try la petua yang mengiring tu... emm... rancang2 nak baby girl pulak kali ni... tapi kalo ditgok kat nipple adi, semua cakap bakal keluar tu lelaki..hmmm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop