@ Laporan 1 Projek Ko Yang

Monday, August 23, 2010

Jika tak tau apa itu Projek Ko Yang, KLIK SINI.

Ibu dah mula dari semalam. Sapu guna air asam jawa (ambil asam jawa sebesar dua Ibu jari dan letak air sikit). 

Kisah 1 (tengah hari)
Ammar: Ibu, nak tutu.
Ibu: Tutu sakit.
Ammar: Nak tutu (Sambil terus isap). Erkkk (muka dah senget benget) - terus ammar jilat baju Ibu nak hilangkan rasa masam agaknya.
Ammar: oo tutu akit. (Sambil angguk-angguk).

Kisah 2 (Petang)

Ammar: Ibu, nak tutu
Ibu: Tutu sakit
Ammar: Nak tutu (Sambil raba-raba).
Ibu: Tutu sakit. Nak hisapla.
Ammar: Tak nak, tutu akit (Tapi tangan tak lepas pegang).

Petang tu agak susah nak tidur. Ammar merengek-rengek. Dekat sejam jugala baru tertido. Tu pun die pegang n****e letak kat tepi mulut. Huhu. Kesian sangat masa ni. Tabahkan hati Ibu.

Kisah 2 (Malam)
Ammar: Ibu, nak tutu
Ibu: Tutu sakit
Ammar: Egang-egang (Ammar nak pegang je katanya).

Satu malam Ammar tido dengan tangannya dalam baju. Sayu sebab tiap kali Ammar jaga die minta tutunya. Bila Ibu kata sakit. Ammar pun pegang jelah sambil merengek-rengek. Masa pagi tu time Ibu tak sedar rasanya Ammar berjaya juga hisap tutu. Agaknya rasa masam tu dah hilang. Bila Ibu sedar, Ibu tarik balik. Baru die pun macam tersedar dan minta tutu. Bila cakap tutu sakit, Ammar pegang jelah.

Muka nak tutu ni



Kesimpulan 
Projek Ko Yang ni memang perlukan kekuatan ketabahan hati Ibu. Rasa sayu dan kesian sangat bila Ammar merengek-rengek. Ammar peluk jelah Ibu bila die tiba-tiba teringat tutunya. Harapnya Ammar semakin boleh ekjas. Huhu.

P/s: Ibu pula rasa Ibu yang susah nak ekjas. Yelah dah 2 tahun 4 bulan Ammar asyik bertutu dengan Ibu. Rasa hilang satu nikmat keiibuan. Huhu. Ok tunggu laporan seterusnya ya. Till then. 

12 kawan BabyIbu berkata-kata..:

mamaEsya said...

gud luck, yana...mmg payah, kan????tp insyaAllah, bole...esya blom 2 tahun lgi...hm, sedih mmg sedih...pasti sume ibu yg BF paham situasi n perasaan yana....

efa fairuz said...

adui.. kesiannye kak yana.. sabar ek.. tabahkan hati.. huhu

(efa scipp)

MamaYatie said...

tang ni memang yana kena tabah abis..anak saya (2thn 5 bln) w/pun dah berenti still lagi nak pegang..kemaruk n**** la tur..tp insyaallah boleh..slowly la..

Sidratul Muntaha said...

ati kena kering sikit..
huuuuuuuuuu..
daku dulu terpaksa jugak pisahkan masa tgh sarat 6 bulan.
smpai bdn lembik2...
masa tu 2 minggu jer..
tpi mgm sedih giler sbb merintih2 setot nak susu...
la ni dia phm plak klu aku mengepam susu tuk adik dia,siap amikkan bekas penyimpan susu,kdg2 pam susu tu or sometime tolong amikkan maker pen tuk tulis tarikh kat penutup bekas tu.
bila dibagi..
dia ckp :
xnak,adiknyer.

mummy_adam said...

sedih nyer, tu yg paling i xsanggup tu.. skrg tgh pk2 lg, bila nak buat projek nie.. xsampai hati pun ada..

Mommy Lyna said...

Hahahah macam Hafiy la. Tak bleh mam dia nak pegang je...

Sitisifir10 said...

Aduihaila begitu hebat sekali cabaran ko yang ni ye.. satu je yg daku amalkan time menyusu utk semua anak2....kalau nak nyusu, nyusu aje...no pegang2 atau raba2...huhuhu geli :P

- dieyana - said...

salam kenal.

maaf bertanya, kenapa puan nak berhentikan susu dah? Rasa sedih sangat2 bila baca kes ni. Teringat anak saya di rumah, setahun 11 bulan, masih aktif menyusu badan.maaf bertanya lagi. sekaran dia dah minum susu tepung lah? masa tgh tulis ni, tiba2 air mata bercucuran baca kes puan....

- dieyana - said...

salam sekali lagi puan. maaf, saya baru baca sebab2 puan nk berhentikan susu pada Amar. Ermmm...mcm mana puan tahu tulang puan dah senget? maaf lah, saya pun kurus kering, 36 kg aje berat saya, baru sebulan saya campur susu tepung. ermmm, apa kata kalau puan terus susukan ammar, maksud saya, puan boleh campur. tapi jangan lah berhentikan terus. ermmm..maaf sekiranya saya salah.

kinna said...

okla..ammar dah besar..zulfa 7bln je menyusu badan. pastu tadak terus.. susah gak ek nk wean off anak ek..harap2 takde mslh ngn amani nti

Oyis said...

setuju dgn sidratul muntaha bab hati kena kering sket. mula2 kita sedih la jgk, sbb dah dua tahun lebih kan nyusu, tp rupanya lps seminggu tu mcm ok jek, enjoy lg ada. sbb nya lps tu mmg kita dpt tido mlm nyenyak sket la, and lebih selesa. so bila pegi keja pon lebih bertenaga rasanya. in my opinion, ok dah wean after 2, sbb lg lmbt wean, lg bijak budak tu, i.e. nnt dia tahu aje kita kaler/letak asam jawa, so disuruhnya kita basuh dulu area tu, ha... kan payah tu :)

masa kita berenti dulu, still kena pump lg, sbb susu byk, sambil breasts bengkak2. yana pon sama ke? all the best in continuing this effort :)

PS; kita pon jenis mcm sitisifir gak, no raba2 or tgk (sbb kita penggeli sket). tinggal kenangan lalu je skang ni hehee...

Rugby rules said...

Teringat anak saya di rumah, setahun 11 bulan, masih aktif menyusu badan.maaf bertanya lagi. sekaran dia dah minum susu tepung lah?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop