@ Projek Besar Yang Buat Ibu Sedih

Saturday, August 21, 2010

Hari ini satu projek besar akan dilaksanakan

Nama Projek
Ko Yang (Ayat kegemaran Ammar yang sampai sekarang kami tak dapat decode)

Objektif Projek
Supaya Ammar Berhenti Menyusu Badan 

Latar Belakang Masalah
Ibu selalu sakit badan sebab Ammar asyik menyusu
Tulang belakang Ibu dah senget

Tempoh Berlangsung
Mulai hari ini sampai berhenti

Cara Pelaksanaan
Langkah Pertama - Guna asam jawa
Langkah kedua (Sekiranya langkah pertama gagal) - Guna kunyit
Langkah seterusnya akan difikirkan kemudian

P/s: Sayu rasanya nak laksanakan projek ni..huhuu - wish me luck!!

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

mama zharfan said...

good luck..memang sayu..cuma masa dh sampai kan...:) me masa my zharfan dulu, sethn setengan dh stop BF, sbb me pegi course one week, balik course terus stop BF ..my ariff now, me nak BF sampai 2 thn, so april next year lah baru stop :)

ima-life said...

kalu petua tu berkesan nak try gak la...skang sy pregnant 7 bln n menyusu.sememangnya anak lelaki kuat betoi menyusu...betul tuh lepas minum susu botol dia nak menyusu badan...kalo tak der mlm tak leh tido...puasa pun sy terpaksa tuang sbb tak larat...jom sama2 jayakan projek besar ni!!!

Diyana Zulkifli said...

yana,mana carta gantt utk projek neh?har har.

*∽ IZAN ∽* said...

Ibu ... dah decide nak putus susu badan dah...? Izan pun baruuuuuuuu je buat sebelum masuk puasa baru-baru ni putus susu badan kan Dania 3 tahun!

http://sweetomoide.blogspot.com/2010/08/dania-demamcerai-susu-badan.html

hari tu izan memang guna asam jawa pekat-pekat tu.. seb baik sekali kena je dia terus mcm loya-loya.. kejap2 tengok dia mcm nak 'uwekk..uwek.. tapi tak muntah pun. Cuma yg kesiannya pukul 10 malam tu Izan buat, esok paginya kul 5 -6 pagi terus demam Dania.. hmmmm

Ibu, kalau orang jawa kan ada cara lain iaitu SAPIR. Kalau kat kampung Izan kena bagi telur ayam kampung tu kat dia nanti orang yg pandai tu rebus dan kena bagi anak makan. InsyaAllah lepas makan tu dia 'lupa' nak susu badan dahh..

Sitisifir10 said...

oh...baca entry saja sdh rasa sayu... :(( sabar ek...semoga Ammar faham dgn keadaan...mm..tulang belakng senget?? terigt mertua saya, badan dia senget sebelah...mungkin sbb full BF 11 anak dia plus dukung anak2 kan...beerjasanya seorang ibu pada anak2

BabyIbu said...

mamazharfan - itula masa dah sampai - tapi sedihhh

ima-life - chayokkk!! nnti yana kasi laporan - heh

izan - dah lama nak putuskan - tapi asal niat je Ammar demam - mcm tau2 jek - huhu

pn donat - carta gantt susah nak buat - sbb ikut ammar punya mood - keke

sitisifir - hr tu xray dr kata tlg senget skit - mgkin sbb menyusu smbil tdokan die dalam posisi yang tak betul kot - huhu

Anonymous said...

Salam yana...saja nak share. Kawan saya letak nescafe kat 'situ'....berkesan atau tak, tak pasti lak. Tapi since nescafe tu pahit, mungkin berkesan laaa...

BIONIC WOMEN said...

semoga berjaya..dhiya dulu saya ltak sirap jer.bila dia lap..ksan ttp ad..so dia kata mama mmg sakit laaa..hhehe..
dhiya brhnti mnyusu 2 thun 2 bln

SuriYati said...

salam. saja nak syer...cuba guna daun pokok hempedu bumi...petua org tua2...dulu2 mak kite pakai daun nie je...gentel2 daun tu n letak kt puting...bila anak nak isap rasa pahit n terus tk nak isap dah...selamat mencuba...

akmafaizal said...

sian dia..nape tak tunggu sampai dpt adik? mungkin dia akan stop sebab dia sian kan adik nak susu..hehe :)
kalau tak jadi guna akar pe yg pahit2 tu..lupa sudah..hehe

aMLiNsHaH said...

bestnya ammar dpt menyusu smpai umur 2thn. farees smpai setahun setengah je sbb aku peknen.. susah gak nakstopdia bf tp aku pkai cara asam jawa tula..idea yus...mmmg dia xnak.. bukan pkai air asamjawa..mmg terus tempek asam jawa.. hehehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop