@ Alkisah Dapat Adik

Monday, September 27, 2010

Ini bukan kisah Ibu
Bukan lagi setakat ini la
Tapi nak tanya pendapat sebagai pedoman
Alkisah bila dapat anak kedua.
Alkisah bila dapat anak kedua dan anak pertama masih kecil



Bila yang sulung tu dapat adik
Ada yang bertambah manja mengharap perhatian
Bertambah manja dari sebelumnya
Ada yang marahkan adik
Puk adiknya
Juga sebab untuk mengharap perhatian
Ada yang cemburu
Cemburu sebab Ibu peluk dengan adik lebih
Cemburu sebab Ayah main dengan adik lebih

Bila perangai dah macam-macam
Si Ibu mestila tensen nak marahkan si sulung
Tapi bila si Ibu fikir-fikir
Kesian pula sebab yang sulung tu pun kecil lagi
Mana la faham bahasa apa tah lagi nak berkongsi kasih

Bagi yang dah ada pengalaman
Ada anak 2,3 dan lebih
Apa petuanya ya
Apa petuanya nak kasi si sulung terima adiknya dengan baik?

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Mama Safiyyah said...

salam,

masa dapat adik yan, kak yayah was setahun 8 bulan...

mama beli hadiah awal2, wrap cantik2...then bila kak yayah dtg sepital tgk adik yan baru lahir, hadiah tu letak sebelah adik yan and kata adik yan beli for kak yayah...sampai sekarang dia masih ingat and kata adik yan bg kak yayah hadiah......

BabyIbu said...

wsalam

wah idea ynag bernas ni. So si kakak awal2 dah rasa adik sayangkan kakak. Jadi si kakak pn sayang kan adik. Genius!!

tq for sharing

lydzar said...

tandem nursing pon salah satu cara buat anak2 kita rapat. we are done with it.

yg sulung dapat adik masa umur dia 1 tahun 3 bulan. seronok dorang nenen dpt sorang sebelah. sambil nenen sambil2 usik2 kepala, rambut, mata adik..

sekarang happy tengok dorang berdua. very close together

tp biasalah budak2 berebut dan bergaduh tu mmg rutin harian dorang..gadung2 sayang gitu..

nur rabiatul adawiyyah said...

mule2 maisarah dapat adik mmg tak leh nk time..mase tu dier setahun 7 bulan.asyik wat perangai je..tapi kami ajar dier dgn panggilan kakak..kami selalu kate kakak kena jage adik..lame2 dier leh time yang dier ader adik..org nak amik adik dier pon tak boleh..:)

kinna said...

nk share, mcm tak ckp pengalaman..tp dr yg saya perhatikan, kakak akan sayang adik kalau kita beri perhatian kt dia jugak dan ckp/lyn dia baik2.zulfa pon jd kakak pd usia sthn 7bln.

amiey lee said...

sama la kita..dapt ashraf masa umur qaisarah setahun 7 bulan....

mula2 merajuk habis ngan kita.sedih tau masa balik dr sepital tak mau ckp lngsung...pastu bila tgk adik dia nenen lagila marah..

lama2 serapkan rasa syg tu kt adik..pgil dia kakak.. dia yang terlebih syg adik..pantang tgk adik dia ngis dia akan tarik ibu dia atau maktok dia..hahaha.. kalau mintak syg..dia cium ibu ayah tok suma sekali je..adik dia dia cium dr atas smpai bawah..syg betull

SuriYati said...

hmm...

anak sue, danish dpt adik lagi 10 hari cukup 3 thn...sbb dh rancang jarak kan sikit umur diorang...

tapi, mula sue peknen danish mula manja semacam je, mcm dia tahu nak dpt adik...

sue guna petua, selalu belai si abang walaupun dh ade adik, so dia akan rasa diri dia masih disayangi...allahamdulilah, dia mmg sayang kan adiknya, n boleh diharap menjaga adik...

arin said...

insya allah yang sulung dapat adapt. cuma bila dah ada adik, jangan lebihkan adik sesangat atau asik-asik nak marah dia dengan cakap " kakak, jangan buat camtu.jangan pijak tilam adik" . nanti dia akan rasa "semua nya aku takleh buat" and yang sulung akan rebel.

in my case, yang sulung dapat second umur 2 tahun 3 bulan while yang second ni insya allah akan dapat adik no 3 nya pada umur 2 tahun 2 bulan juga. :)

Momma Mia said...

Masa dapat Adik Damia 1 tahun 8 bulan. Kisah kejelesan & ala-ala tantrum disini..http://alinalan.blogspot.com/2010/04/damia-tantrums-ke-jeles.html. me just handle keJELESan Damia dgn :-

** Lebih kerapkan Spent time together-gether with Damia especially bila lil Dzakirah tido. Normally we ouls akan guling-guling tgk CD together-gether, menari, Hug & kisses spt dipenghujung CD Barney.

** Always ajak Damia tolong momma esp tolong amik kan pampers adik, tuala adik, bantal adik then puji la kata kakak baik & rajin sgt. Sia kan rasa dihargai.

** Bagi Damia mingle with adik i.e dukong adik di riba & ajar kiss adik

** Slow talk, hug and kiss Damia bila Damia buat nakal. Cakap momma sayang kakak & bg kiss yg "mendalam". She can understand. Then kami akan hug macam dlm CD barney tuh lagi...

** Bila adik menyusu ajak skali Damia menyusu dgn momma, so that dia tak rasa terpinggir. Since Damia dah on formula milk susah gak nk ajak dia tendum nursing... bila kt sua dia senyum and tutup balik "B" momma. memula dia nk gak ASI momma dlm botol, tapi skrg dah tak nak. Pandai dia bezakan rasa formula dgn ASI... bijak ler anak momma nih

** Jgn lupa bg morning and good nite kiss to both of them.

Diyana Zulkifli said...

tk yh risau sgt yana.sat ja..lama2 nnti yg sulung tu bley terima adik dia.mia skang dah tak gigit pun ali.bleh geng lg haa.skrg yg penting,usaha gigih dptkan adik ammar.chayok2.hee..

Mak Izz said...

izz dapat adik ms umor 1thn 3bln. ms di hospital jenguk sy & adik, izz buat tak tahu saje (siap ajak abah dia blk). ms tunjuk adik dlm bb cot, blh dia hulur kaki nk terajang adik. br jmp ni. haish..

4 bln dh berlalu alhamdulillah dh nmpk dia syg adik. kalo adik nangis, izz la org plg cemas skali. berlari2 dtg kt kita tunjuk2 kt adik (tak pandai berckp lg). kalo botol susu ada sebelah adik, disumbatnya. pheww..

kejap2 dtg cium adik & peluk. tp kdg2 digigitnya juga. hehe.. biasalah sayang budak2. mula2 sayang, lepas tu geram. harap2 dorang rapat bila dh besar nanti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop