@ Apa nama email anda?

Tuesday, October 5, 2010

Hari ni nak bincang pasal nama email. Adakah korang suka letak nama sendiri (cth: ammar@gmail.com) atau nama samaran/glamer ( chickyboy@yahoo.com)? Setiap pilihan mestilah ada sebabnya kan.



Dulu maza zaman MIRC aka chit chat, Ibu pun guna nama email yang konon unik and lain. Bukan apa, takdelah orang tau nama penuh kita dan sebagainya. Nama email itu Ibu guna sampailah masa universiti.

Kemudian pada satu masa, Ibu masuk kelas ambil sijil apa tah (course IT la kan). Trainer tu tanya nama email kitaorang. Macam-macam la keluar: babycute la terunaidaman la darapingitan la(sekadar contoh). Semua senyum-senyum kambing la. Kemudian, trainer tu kata. Seeloknya kalau nak minta kerja nanti. Buatla email yang formal dan mencerminkan kita. Sebab nama email tu mencerminkan personaliti kita. Barulah tukang ambil kerja tu pandang serius sikit.

Bila fikir-fikir betul juga sebab kadang-kadang nama yang  unik tu susah nak ingat dan susah juga nak eja. Kalau nama comel sangat pun satu hal juga terutama kalau nak berurusan secara profesional. Kemudian, Ibu pun tukarla email ikut nama Ibu kan dan memang selesa begitu. Cuma sah-sah la orang tau nama kita bila berurusan. Create juga email babyibu@gmail tapi semua akan ditransfer ke email utama sebab malas buka banyak-banyak email. hehe. 

Kesimpulannya: Pada yang nak cari kerja, silalah guna email yang bertauliah. Peace!!!  

9 kawan BabyIbu berkata-kata..:

tifa said...

Tifa kalau email official guna nama ok ..tapi kalau email untuk yang lain tak guna nama pun ...

Hezesuze said...

email weols guna nama sndiri jek

hezesuze@yahoo.com

sebabnye nama weols itu pun dah unik kan...ahakss!! lagi satu senang nk ingat....huhu

kinna said...

ms zmn irc mmg gila 'reka' nm..masa tu hotmail tgh hot..pastu beralih ke emel yahoo. sampai la skrg..try gak buka akaun gmail, tp tak selesa menguruskan dua emel..susah :)

fazilzura said...

selesa gune nama nick lain .. cz kt opis dh gune nama sdiri

Diyana Zulkifli said...

heheh.ang pun ngat lg ek psl kursus tu?aku pn sbb trainer tu la..yg aku blwy wat satu emel nama penuh aku tuh.betul sgt apa dia cakap tuh..;)

*course tuh seingat aku,sama2 kite join masa jadik Ra kat uum.mak hang la yg soh masuk pun,rs aku.heh

lydzar said...

zaman muda2 dulu, pakai email nickname je, zaman skg ni konon2 dh matang malas nk pikir2, guna email nama sendiri tp ejaan ditukar2 sikit..konon masih nama sendiri tp menten glemer wakakakak. ntahpape je

Elyn said...

yana lupe nk inform... blog address i dh tukar baru tau. http://faizlyn.blogspot.com

PUTUBAMBU said...

kita punya email

farhan_farhana02@yahoo.com

tu nama anak2 lelaki dan perempuan kita..

Mommy Lyna said...

kita dari zaman U pakai sauberlina kat mana2 email. senang nak ingat hahaha.

tp skg ada mommy@fahry.net hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop