@ Bila si rabun tiada cermin mata

Sunday, October 24, 2010

Bila orang rabun tiada cermin mata apa jadi? Jadi apa lagi..blurlah dunia. Huhu. Inilah terjadi pada Ibu hari ni. Bulan 2 lepas beli spek baru, bukan murah harganya. Dekat RM500++ juga. Untuk pengatahuan semua,  cermin mata Ibu tu bukanlah bingkai mahal pun apatah lagi berjenama. Cuma disebabkan power Ibu yang teramat tinggi ini maka kena beli lens yang mahal sikit, yang high indeks kata orang focus point. Lens sahaja RM400++. Hukhuk. Itulah akibat suka study guna lampu koridor kat asrama dulu. Huk huk lagi.

Berbalik pada cermin mata Ibu tu, memang problem sikit. Ibu beli yang frameless. Kalau fesyen dulu, frameless pakai skru. Tapi yang baru ni pakai macam pin macam tu je. So disebabkan power mata Ibu tinggi (yang menyebabkan kanta tebal), pin tu tak mampu nak tampung. Salah Ibu juga, sebab tak check betul2 (tapi mana la Ibu tau boleh jadi camtu, selalu ok je) dan salah amoi jual cermin mata juga tak habaq kata lens tebal tak sesuai (nak juga salahkan die - hehe). Disebabkan pin tu, dah 5-6 kali pergi baiki. Yelah buat mahal-mahal kena la pakai juga walau macam longgar semacam je.

Dan akhirnya pagi tadi, lepas bangun tidur, nak basuh muka. Alih-alih boleh tercabut terus pemegang cermin mata tu dari lens tu. Aduhai. Dahla takde cermin mata back up. Ni terpaksa pakai contact lens kat rumah. Ibu tak suka sangat pakai lama-lama. Nanti sakit mata dan juga sakit kepala. So Ayah oh Ayah jom pergi beli cermin mata. Emergency ni. Huhu.


Dah patah. tengah pomen nak sambung guna selotep ni. Huhu.

P/s: Kalau tak pakai cermin mata nampak tak? Err nampak bentuk, bayang tapi kabur. Pendek kata nampak muka tapi hidung mata semua ke mana-mana. Huhu. Macam nak pergi buat LASIK pula tapi takutttt. Power mata berapa? Haishhh rahsia. :)

6 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Mrs.R @ Emi said...

sama la kita yana..
u kena amik spek full frame..last week dh p survey kt kedai spek..hm..almost rm1k jgk la kalo nk buat..sbb frame pon mahai jgk..
jom kita LASIK :)

Ilhamny.com said...

buat lasik la ibu..senang sgt..mcm dlm entry sy yg ni http://amnybelle2606.blogspot.com/2010/06/aku-spek-dan-lasikfasa-sedih-dan.html

berbaloi..dulu power sy 875++ kiri kanan..pakai dr tadika...xde spek dah mcm org buta..

skrg lega....

Diyana Zulkifli said...

komen aku mn weh?ahaha

BabyIbu said...

emi - dah buat dah full frame, kena la RM600 - huhu

ilhamny - kami takut nak buat lasik..huhu

pn donat - komen ko satu lagi masuk komen intensedebate - die overlap - aku mmg dr dulu pakai frameless, ok je tapi yang baru ni sebab pemegang bingkai yang tah apa2 itu. tahun ni sengkek poket buat spek je..huhu

Sumijelly said...

ishk..sam ala..
sumi pun spek patah...
anak patahkan..huhuhu
sedih kan?? hehehe
nak buat punya la mahal..
tunggu la ada durina runtuh...hehehe

Sumijelly.com

Anonymous said...

I constantly sρent my half an hour to reaԁ this blοg's posts every day along with a cup of coffee.
Also see my website :: how to stop snoring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop