@ Makanan Kegemaran di Jitra

Thursday, October 14, 2010

Kali ni nak cerita pasal makanan kegemaran Ibu di Jitra yang sempat Ibu singgah masa balik hari tu. Selain Moi Sup di tepi Sungai Korok seperti yang Ibu cerita, ada lagi yang lain. Oh ya ramai tanya apa Moi Sup tu. Moi tu macam bubur nasi tapi lagi lembik. Kat Kedah banyak jual Moi Sup ni. Tapi yang special kat sini sebab supnya sedap. Kira maintain la dari Ibu form 2 sampai sekarang pak cik ni jual. Kat KL Ibu tak jumpa lagi Moi Sup. Huhu.



Selain Moi Sup, Ibu juga suka pulut sambal. Yang ni kat KL ada tapi tak sesedap kat Jitra. Kalau dulu jual pakai daun pisang. Sekarang dah advanced buh dalam polisterine. Nasib rasa sama sedap.



Satu lagi tempat yang sempat dituju ialah Jo Cendol. Jo Cendol ni on the way nak ke UUM dari Jitra. Apa yang sedap? Dah namanya Jo Cendol kan mestilah cendol. Special dia cendol pulut. Tapi bukan itu je, cucur udang dan mee rebusnya juga menjilat sudu garpu (err macam menjilat jari la tu). Sorila dah makan sikit baru teringat nak ambil gambar. Dah comot2. Sungguhla tak boleh jadi blogger makanan.


Cendol Pulut


Cucur Udangnya


Mee Rebus


Ni haa kedainya. Nak ambil gambar dari luar time tu hujan.

Hmm apa lagi yang sedap eh kat Jitra. Meh Ibu senarai sikit:
  • Depan rumah Ibu ada Mee Rebus Zul dan Ikan Bakar. Memang ramai kat situ tapi sebab depan rumah macam tak minat nak pi. 
  • Selain tu ada burger lebai. Burger lebai ni memang sedap la. Kalah burger Otai kat KL. 
  • Char koew tow juga pot kat depan Yawata. Tapi kadang sedap dan kadang tak. 
  • Satu lagi air nyok campur oren sunkis sekeping kat tepi jalan kat pasar malam lama. Tu memang kalau kena di tengah hari yang panas lip lap tu memang nikmat tak ingat.
  • Nasi Ayam Lan kat medan selera. Bukan nasi ayam biasa tau. Ni resepi special siap ayam goreng, kuah dalca, dan acar timun. 
Hmm cukupla tu. Dah terliur pulak teringat. Memang kalau balik Jitra, projek makan-makan jelah sampai penuh perut. Makan pagi, branch, tengah hari, petang, malam dan supper semua lengkap. Oklah cite bab makan2. Jangan lupa lusa last Contest Weego ya. Till then.


17 kawan BabyIbu berkata-kata..:

rynas said...

wahh semuanya sedap2 belaka..terliur den...hehhehe

kinna said...

mmg utara syurga makanan la..sedap, murah & berbaloi2..
*terliur dah..mujo tak peknen..kalo tak soh yana tapau*

Lady Qay said...

ishh sdapnye.....mmg sedap moi sup tu dkt jitra..n esp mee zul..dulu ms kcik2 dulu, mee zul buka dkt tmn cahaya. ms tugerai kcik ja..kitrg sllu hntr surat kabar lama n nnti abg zul akan bg mee sbgukus free..hihi..

bila balik ke titi gajah je, msti tringat moi sup tp sg korok n mee zul tu..but sllu blik time public hols so xdpt la juga makan...kecewa sgguhh

BabyIbu said...

rynas
huhu time tulis tu pun teringat-ringat..

kinna
hehe. tak pegnant yang terlebih mengidam ni. eh dah dapat hadiah?

lady qay
ha ah dulu mee zul kat taman cahaya. skang kat depan masjid pula. ha ah sama la. balik tim e public holiday suma tutup. huhu.

Safinaz Hanum Ahmad Anuar said...

lum berkesempatan ke Jitra

~~@lyci@~~ said...

wah, bestnya tgk moi sup tu...

ieda said...

Joe cendol pulut tu kat kg tu..rindunya nk blk...mee rebus tu sedap x?

Hezesuze said...

ishh sume makanan tu peberet weols huhu

Aleyn said...

Laporlah plak tengok gambar makanan tu sumer

CatlinaFly said...

huhu lapo....takpe jap lagi nak gi bekfes...

ummuabdullahsyaakir said...

Barulah saya tau moi tu apa..tapi nampak sedap walaupun bukan restoran besar2.

feena manaf said...

nasi lan tu mmg best..simple ja..geai fav kalau balik kg ni..burger lebai pun best..mayonis dia tu yg buat sedap..agaknya buat resepi sendri kot..hehe..

ezwan rosli said...

Apa-apapun jangan jadikan Bulan Posa ni, Bulan Pesta Makan... Ok, Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa & Bertarawikh.

Sila Lawati: http://sangpereka.blogspot.com

Imddin Ahmad said...

Kat Bandar Seri Astana, Sg Petani ada satu gerai burger nampak biasa tapi rasanya memang sedap. Seminggu sekali mesti pi beli. Stall burger dia depan deretan pokok buluh.. Tak silap nama gerai tu 'Beger Burger'.

nor azmi said...

Nak jalan le ke jitra ni..tapi time cuti sekolah cam ne lak ya hargga nya...hehehe...nak tau jugak la pulok...

nor azmi said...

Nak jalan le ke jitra ni..tapi time cuti sekolah cam ne lak ya hargga nya...hehehe...nak tau jugak la pulok...

nor azmi said...

Nak jalan le ke jitra ni..tapi time cuti sekolah cam ne lak ya hargga nya...hehehe...nak tau jugak la pulok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop