@ " Abang Ade"

Friday, November 26, 2010

Selepas Ammar demam teruk sebelum Raya Aidiladha tu, Ammar dah petah bercakap. Demam nak dapat mulut kata orang tua. Tapi memang pot pet pot pet la bercakap. Selagi tak jawab atau iyakan memang Ammar akan ulang tanya. Memang comel budak-budak baru belajar cakap ni - dengan pelatnya, dengan ayat tunggang terbalik macam ayat omputih. Tapi time tengah tensen tu, bolehla menahan tak larat nak menjawab. Huhu.

Kalau malam weekend Ayah selalu keluar main bola. Bila Ammar tanya, Ibu cakaplah Ayah pergi work. Kalau mood tak baik Ammar akan menangis sebab nak ikut. Yelah selalu pagi Ayah pergi work Ammar ikut pergi rumah Grandmanya. Kalau Ammar dah cembeng, Ibu pun buat-buat la menangis. Ibu cakap nanti kesian Ibu tinggal toyang-toyang (sorang-sorang). Ammar nanti akan senyap. Kemudian die peluk Ibu sambil cakap "Abang ade, abang ade". Maksudnya jangan menangis, abang kan ada. Hmm sangat touching. Memang ada bakat nak ada adik dah ni. Hehe.


Anak Ayah

P/s: Ammar sebut 'a' jadi 'e'. Bukan e-emak tapi e-ekor. Makanya ada jadi ade, mana jadi mane, lupa jadi lupe. Tok cakap macam orang Perak pula dah. Hehe.

5 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Aleyn said...

Demam nak bercakap ghopernyer...hehehe

isabelle said...

laaa...kenape cakap macam orang perak, yop?
hahaha
adam pun ala2 gitu la.."mama, dont cry. adam is here"

ayin masliza said...

cuba ingat2 balik... masa ngandung dulu ada ngidam lebih makanan org perak?? macam pekasam ker... tempoyak ker.... hehhehehe

Oyis said...

hehe.. mmg peringkat umur budak2 baya ammar ni dah pandai pujuk nmpknya. aisyah kalo gurau yg kuat2 i.e. tertampar kita ke, mula la buat2 nangis. then dia dtg dekat, cepat2 peluk, and say, 'there, there. sowwi (sorry)'. alahai... cair kan bila tgk budak2 pon dah pandai mujuk..

IBU WAFIQ said...

salam kenal dr ibu wafiq...budak2 nie kalo lom boleh cakap kita tunggu jer bila nak bercakap nie..tapi bile dah petah kita pulak yg letih nk melayan menjawab...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop