@ Alkisah Salam, A'kum, Semekom dan Bye

Friday, January 28, 2011

Dalam zaman teknologi ni semua nak cepat. Dulu ramai guna ringkasan A'kum bila bermsg/email. Bila dapat tahu tak sesuai digunakan, kita guna perkataan Salam pula. Bila baca email bawah ni barulah Ibu tahu. So nak kongsi dengan korang semua.



SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ; “WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘. Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi. Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom” bermaksud “Celaka Kamu. ”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

20 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Salina@IbuAqil said...

As'Salam!! Terima kasih Ibu berkongsi dgn kami tentang ini..

mummy_adam said...

Thanks for sharing :)

Huda said...

betul tu :) seeloknya ucapan penuh assalamualaikum.

Ayun said...

thank u ibu sudi kongsi info berguna ni

isabelle said...

That's not true.
Dalam bahasa arab, salam merujuk kpd selamat/sejahtera. so takde istilah berpaling la..hapa la.

the same goes to waalaikum salam. cuma baris dhummah tu je dia x sambung dengan kalimah salam. macam kita kita sebut ayat al-kursi dgn ayatul kursi. sama je maknanya.

yg x betul adalah akum...semekom tu.tu mmg dah lari jauh dari kalimah arab yg bermaksud mendoakan kesejahteraan org

Mama Zharfan said...

em..nanti me nak tanya ustaz love :) sbb rasanya me mcm pernah terbaca--ok utk guna "salam" tu...

Mama Zharfan said...

me dh click banner HB utk ari ni :)

nuoimusz said...

mintak izin nak link ke blog...TQ

umi aiz said...

alhamdulillah, dapat jugak pengetahuan dari akak, kongsi ilmu yang membawa perubahan yang elok pada kita..thank akak !!
assalammualikum..

ibunaznoy said...

as salam,bagus babyibu post n3 ni sbg ingatan pd muslim diluar sana,ye la ni perkataan yg mmg kita selalu guna setiap hari & mmg penting utk kita perbaiki,tQ 4 the info yg sgt2 berguna..
insyaallah,akan disampaikan ilmu memberi salam ni dgn betul..

p/s:mohon copy paste (edit skit2)n3 ni utk dimuatkan dlm salah 1 blog sy,heee..tQ!

liana said...

subhanallah..thanks 4 da info..

zh-ena said...

bagus info nie

Anonymous said...

saye share yerk..

AyuArjuna BiGoshh said...

terima kasih kerana berkongsi

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

tq ngn info2 yg best 2...huhuhu...

Mama Zharfan said...

me dh tanya pendapat ustaz love

ni linknya:

http://ustazlove.com/blog/2011/01/soal-jawab-as-salam-ke-salam/

Mama Zharfan said...

kesimpulannya : boleh guna both as-salam or salam ajer :)
sbb me dh terbiasa guna "salam" ajer :) so ok jer gitu :)

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

nk copy & paste leh x...nk buh dlm blog sy...utk tatapan org lain n utk peringatan diri sndiri gakk...

CatlinaFly said...

tq for sharing..:) nice one!

Anonymous said...

Tak tepat dan mengelirukan.

Istilah 'salam' tak bermaksud 'selamat tinggal'. Ia bermaksud 'selamat'. Saya bagi contoh kita meninggalkan rumah seseorang, kita kan cakap 'assalamualaikum'. jadi adakah dalam situasi ini 'assalamualaikum' bermaksud 'selamat tinggal'? tidak.

saya tinggal di luar negara beberapa tahun dan rapat dengan orang2 arab. mereka pun kadang2 cuma cakap 'salaam' bila jumpa sesama sendiri. so perkataan 'salam' bermaksud 'selamat', bukan bermaksud ' selamat tinggal'.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop