@ Lipan?

Wednesday, January 19, 2011

Sejak seminggu dua ni Ibu selalu jumpa lipan dalam bilik air dekat dapur. Takut betul. Tak taula sebab cuaca ke atau sebab ada construction berdekatan yang buat lipan-lipan naik atas. Dia masuk melalui lubang air kat toilet. Adeh. Ibu nilah penakut bab-bab benda ni. 


Gambar hiasan. Takde makna Ibu nak tangkap time melompat-lompat tu. Huhu. 

Semalam masa nak mandikan Ammar, Ibu curah dulu bilik air - memang jadi habit sebab takut ada apa-apa. Tiba-tiba nampak sekor lipan. Kelam kabut ketuk lipan tu dengan kayu mop. Dengan takutnya tapi nak bunuh juga takut lipan tu gigit Ammar ke apa. Melompat-lompat dalam bilik air. Nasib baik Ammar kat luar lagi - Ammar memang takkan masuk selagi bilik air tu Ibu tak check dulu.  Tiba-tiba semua berus dan mop tepi toilet tu jatuh. 

Sambil cuak-cuak kutip juga (dalam keadaan ready nak melompat). Tiba-tiba keluar lagi tiga. Adeh sakit jantung. Kelam-kabut ketuk lipan tu. Rasa nak putus nyawa ni. Ayah pula takde. Nasib baik misi berjaya. Tapi macam fobia nak guna bilik air belakang lagi. Sekarang semua guna bilik air atas je. Huhu.

Ada petua eh kawan-kawan? Takutla. Lipan ni dahla bahaya. Dah tanya Mama, kata Mama curah lubang tu dengan air panas. Dah buat sekali semalam. Hari ni nak buat lagi. Tapi serius berderau darah sekarang.kalau nak masuk bilik air tu.  Huhu.

15 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Huda said...

isk3..itu yg bahaya tu, masa umah lama dlu lipan tu dalam sinki dapur lg, agaknye dia rasa sejuk tu psal dia lepak2 kat situ. sy spray je ngn aerosol..tp betul gak curah air panas dia senang gak nk mati..

yantz-yeem said...

samalah yana kat umh dlm toilet pun ada ulat yg ala2 cam lipan nie...tpi bukan lipan...lebih kurang le spesis nya...kalo yanha dpt petua tu share2 kan sekali eks...wah cantik le header baru blog nih....shukerrrr

This is .... said...

letak belerang/sulfur kat lubang2, celah2, bawah pintu.. binatang berbisa, tak suka bau belerang..

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

isk..bahaya 2..tmbh2 klu ada anak kecik...hemm..musim kot.biasa lipan cari tempt sejuk 2 yg duk serbu bilik air...dlu time duk umah lama(banglo) slalu gak terserempak ngn lipan ni...mmg takut la...cm akak ipar hari 2..lipan duk main dlm bilik tido..last2 anak dia yg umur 1thn lebih kena sengat kt lipan 2....lg la...mmg sgt2 la bahaya...bab nk halau ni xreti la plak..

Nora said...

saya pun siram air panas gak kat bilik air... petua lain tak taulah plak... cmer pastikan pakai slipar masuk bilik air... skang ni musim ujan sebab tu banyak lipan...

eima said...

rasa bye letak belerang ...
beli ubat/racun dr kedai racun/hardware peralatan rumah tuh ...

takutnye ... eeiii

AshAnas said...

shira guna belerang kt umah... sejak de ular masuk dulu, mmg standby belerang, buluh, kayu dlm b.air...

nieda said...

dulu rumah sewa saya pun ada. mak mertua bg sejenis serbuk nama 'PURADAN'.

Mama Zharfan said...

sgt bahaya tu...seram me tgk pic lipan tu
kalau ular, petuanya guna belerang, kalau lipan me tak sure plak

BIONIC WOMEN said...

eh, banyaknyer ibu..
x sangka plak sebanyak itu..
org tua kata musim ujan ni memang lipan keluar cari tempat lebih selamat..x tau ler plak camner nak handle

Sidratul Muntaha said...

mop n penyapu tu letak tinggi2..
jgn basah n terperap
kdg2 bukan lipan jer
kdg2 ank ular pun boleh ade..

Mama Kyra said...

mak sy biasanya jirus air panas dlm lubang kt toilet..

BabyIbu said...

Huda - hr tu spray juga. sebab tgn dah menggeletar - ketuk pn tak kena

Yantz - tu la tgh nk try cr ubat la kot. tadi curah air panas. Tp hubby kata kalau curah2 selalu nnti rosak piping.

This is - kalau kat bilik air cmne ye?

MamaRaisya - memang takut pun. huhu.

Nora - thanks. kn cr selipar jugala.

eima - kan? takut kan? huhu

ashanas - ha ah nk cr buluh la- kalau kat jitra mmg standby

nieda - nnti yana try cari. tq ye.

BabyIbu said...

MZ - tgk live lg seram. meremang bulu roma. rasa mcm die ada kat kaki je. huhu.

Sidratul - ngeri pula dengar. mop memang terbalikkan. kepala kat atas.

Bionic women - ha ah sbb musim hujan kot ni

MamaKyra - dah buat hrp2 ada hasil

CatlinaFly said...

huhu risau betul kalau creepy crawlies masuk umah nak2 ada anak2 kat umah kan...masa sy peknen siap ada masuk ular dlm umah..

this is: mane nak dpt belerang dlm kuantiti yg byk?kat kedai org india yang jual brg2 hardware, jual peket2 kecik rm2.secoit sgt..beli 10 peket pun tak cukup nak tabur sekeliling rumah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop