@ Baby vs PhD

Sunday, February 13, 2011

WHY WRITING A DISSERTATION IS HARDER THAN HAVING A BABY
 

  1. Three months before your due date, your doctor doesn't say, "I want you to back and redo the first trimester's work."
  2. Unlike advisors, you can switch doctors without starting over.
  3. Conceiving a baby is WAY more fun than conceiving a topic.
  4. You know exactly how long pregnancy takes.
  5. Friends and relatives don't question the worth of a baby.
  6. You don't need to explain repeatedly to friends and family what it takes to make a baby and why you're not through yet.
  7. Babies don't require proper footnoting or adherence to a style manual.
  8. You can freely borrow other people's stuff if you're having a baby; if you're writing a dissertation, that's called plagiarism.
  9. No one will complain that your baby is too similar to another one.
  10. No matter how much trouble it was doing it, some people will gladly have more than one baby.

P/s: Thinking for having both. Tapi mampukah Ibu??

13 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Lovely Ayun said...

InsyaAllah,, Ibu Boleh.. :)

yatie chomeyl said...

this is sooooooo true, in fact i rasa mcm terkena bth hidung sendiri setempek setempek ekekeke

btw, say apun ada perasaan yg sama. nk menambah anak dlm mas atgh wta PhD ni, tp rasa mcm x berapa mampu poulak..so hol dudlu smp habis bljr la kot huhuhu

mirah said...

masa mirah bt msc dulu, hbs lab work, ngam-ngam je bersalin anak 1st. Tp bab tulis tesis, dlm pantang anak ke-2, baru betul2 pulun buat correction dan submitted. mmg mencabar. hihi ni pun plan nk smbg phd tp tnggu dulu kjap. plan ada baby kecik dulu, pastu start. in btween tu, rehat dulu cncntrate hbs kan phd dulu.
hihi tu perancangannya lah kan.

Insyaallah yana boleh dah tu ada baby sbb phd dah towards the end dah kan..

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

sedikit mencabar 2...tp mmg hebat la sape yg blh buat...huhuhu..time pregnant byk halangan kn...klu tmbh ngn study...hemm..kena kesabaran n kekuatan lebih la...huhuhu

AyuArjuna BiGoshh said...

samalah kes...setiap kali nak samb belajar..termengandung...postpone pulak tp sbnrnya ramai jer yang berjaya mengharunginya... :)

mariah_smile said...

haha.. btol2..

mase blajar dulu siang malam lepak libry siapkan asgment & tesis. kolej punyela jauh.. naik bas. kalo bahan xcukup, kene g plak libry unvrsty len huhu..

Oyis said...

rasanya setiap perempuan berkahwin yg buat phd pon pikir benda ni. saya pon dah lama rasa mcm nak go on je ngan baby plan, tp tenung2 balik pencapaian, and ngenangkan org sponsor belajar n kalo terlebih masa or keciciran, mmg nahas la kena bayar balik, bkn suka2 je dpt duit, kiv dulu. tp seronotnya kalo leh dpt dua2 skaligus!

mommyYen said...

huhu,yana pasti boleh.believing in urself k..

pearl said...

oooh cukuplah saya dapat dua baby masa master by research. 4 years utk complete. cukup lah, cukuplah..tak sanggup nak drag lagi.
tapi selalunye sapa yang dapat baby masa final sem, murah rezeki phd nye.. hehehe.. tengok org lain lah

fa10 said...

setuju..setuju!

CatlinaFly said...

true true true!hehehe bila dibuat perbandingan, memang nampak perbezannye dua perkara nih

BabyIbu said...

emm teringin sangat adik untuk ammar. tapi bila fikir2 - kot2 pening time pregnant - sapala nak tolong tulis thesis tu kan. tempoh pun tak lama lagi. tak habis - jenuh nak bayar balik duit biasiswa. hmm dilema betul.

azura said...

insya-allah boleh. sy tgh sambung belajar PhD kat ireland.. baru 1st year. tetipa happenned this unplanned pregnancy....(currently preggy 5 months, due bulan 6 ni). mula2 risau gak, tp setelah puas berfikir, mungkin semua ni ada hikmahnya. mungkin kalau kita ngandung time habis belajar umur hampir mencecah 35 tahun dah tak berapa fit untuk ngandung lagi. yang penting sokongan suami & family and supervisor memahami. memang isu sponsorship atau penaja biasiswa akan jadi satu masalah, tapi dengan ada baby, kita akan semakin kuat dan tabah untuk mengharungi PhD. di situlah terletaknya kekuatan. insya allah. in your case family support tak de masalah sebab di malaysia. in my case, terpaksa mengharungi dengan husband di sini. insya-allah, bak kata maher zain..ada jalannya....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop