@ Kesan Gula Terhadap Kanak-kanak

Thursday, March 17, 2011

Makanan manis sememangnya syurga bagi kanak-kanak. Asal nampak je mesti minta. Kalau pergi kenduri, memang tak larat nak sorok gula-gula yang dapat as a gift tu.


Sebelum cerita lebih-lebih kita kena paham apa itu gula. Gula adalah karbohidrat ringkas yang membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh.


Gula ni terdapat dua jenis.Pertama ialah gula semulajadi (natural sugar) yang diperoleh daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan juga madu.


Kedua ialah gula tambahan (added sugar) iaitu gula yang ditambah ke dalam makanan atau minuman sama ada semasa diproses, dimasak atau kita masukkan terus ke dalam makanan. Gula tambahan ni juga berasal daripada sumber semulajadi sama ada daripada sumber tumbuhan atau haiwan.


Kalau dalam makanan yang diproses oleh kilang – gula tambahan yang paling common dikenali sebagai Sucrose, Corn Syrups Solids dan Glucose Syrups Solids.

Macam mana nak tahu jumlah kandungan gula tambahan dalam makanan yang kita beli? Anda boleh check dekat label produk. Jika tiada yang disenaraikan di atas, ia juga mungkin dimasukkan dalam jumlah karbohidrat (level of carbohydrate). Lagi tinggi jumlah karbohidrat ni maknanya lagi tinggilah tahap gula yang ditambah dalam makanan tersebut.

Anak kita memang perlukan karbohidrat ni sebagai sumber tenaga. Bagi kanak-kanak atas 2 tahun, diet pemakanan seimbang harus merangkumi dalam 50% ke 60% kalori yang diperolehi daripada karbohidrat. Tetapi, sebagai Ibu Bapa kita haruslah pastikan karbohidrat ini daripada sumber yang sihat dan hadkan gula tambahan dalam diet mereka.

Kenapa kita kena hadkan pengambilan gula tambahan untuk anak kita? Gula tambahan yang berlebihan boleh menyebabkan banyak kesan buruk. Antaranya ialah:

  • Pengambilan gula yang berlebihan boleh mengakibatkan pengambilan tenaga yang berlebihan.
  • Pengambilan tenaga harian yang berlebihan dalam jangkamasa yang panjang boleh meningkatkan berat badan dan menyebabkan obesiti. Keadaan ini akan menjadi lebih serius sekiranya diet harian adalah tinggi lemak dan kurangnya aktiviti fizikal yang dilakukan.

  • Gula juga boleh dikaitkan dengan pembentukan karies gigi (dental caries). Data dari Kementerian Kesihatan menunjukkan kadar karies gigi di kalangan kanak-kanak berumur 5 tahun adalah 76.5% (2005) dan 80.9 % dalam kalangan kanak-kanak yang berumur 6 tahun (1997).
  • Masalah kelakuan – panas baran dan hilang daya tumpuan.
  • Kencing manis (diabetis).
  • Tekanan darah tinggi.
  • Sakit jantung dan juga stroke.

Kesan-kesan ni bukan pada kanak-kanak je tau. Orang tua pun sama je. Tapi yelah, gula ni kan penyedap makanan. Jangan kata kanak-kanak suka, orang tua lagi la suka. Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan pada tahun 2003, orang dewasa di Malaysia mengambil gula yang melebihi cadangan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Panduan Diet Malaysia. Disebabkan itu, MOH telah melancarkan Kempen Kurangkan Pengambilan Gula 2010.


Kempen ni mengharapkan kita mengurangkan pengambilan gula. Contohnya pengendali makanan diminta supaya menyediakan makanan dan minuman yang kurang gula kepada pelanggan. Tapi kena faham ye, kurangkan gula bukannya tak ambil gula langsung. Kita masih perlukan gula untuk bagi tenaga pada kita. 

Ibu pun kena kurangkan gula la. Suka sangat makan kek dan coklat. Kena kurangkanlah lepas ni. Nak pupuk kat anak, Ibu Bapa kena la buat dulu. Tak gitu? Contohnya kalau dulu beli chipsmore biasa, sekarang kena la beli chipsmore less sugar. 

Dah tau apa itu gula dan kesan pada anak kita. Mari kita tengok macam mana nak elak pengambilan gula tambahan berlebihan untuk anak kita? Ini tips yang Ibu dapat daripada Kempen Kurangkan Pengambilan Gula 2010. 
  • Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat, air sirap dan kordial.
  • Hadkan penggunaan gula, susu pekat manis, susu isian pekat manis dan krimer manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.
  • Elak atau hadkan penggunaan gula dalam masakan. Sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.
  • Elakkan mengambil snek dan minuman yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur.
  • Gantikan pencuci mulut seperti kuih, kek dan bubur dengan pilihan yang lebih sihat seperti buah-buahan.
  • Baca label dan elakkan produk makanan dan minuman di mana gula tersenarai di bahagian awal senarai ramuan.
  • Pilih produk makanan dan minuman tanpa gula tambahan (free added sugar)
Selain tips di atas, ada beberapa tips yang Ibu nak share bagi mengelakkan anak anda jadi seorang yang sweet tooth – suka benda-benda manis.

  • Bersederhana. Kalau kita tak bagi kat anak, lagilah die nak kan. Bila pergi nursery atau pergi mana-mana jumpa gula-gula, terus nak makan banyak-banyak. So apa yang kita boleh buat ialah bersederhana. Bagi sedikit sahaja pada waktu-waktu tertentu. Contohnya, dalam sehari, Ammar boleh minta satu makanan manis sahaja – kitkat (belah dua) atau coklat kecik satu (selalu Ibu beli satu kotak yang coklat kecik-kecik jenama Cadbury tu). Kalau die tak ingat atau tak minta, memang tak bagi. Kalau dah makan satu, maka kalau die minta lagi – Ibu cakap esok pula, sebab dah makan. Nota: Oh ya – makanan-makanan ni kena sembunyi ya. Kalau kena yang dah pandai buka peti ais tu memang susah.
  • Hari istimewa. Adakan hari istimewa untuk makan desert macam ais krim atau kek. Buat dalam 1-2 kali sahaja seminggu. Jadi mereka akan tertunggu-tunggu dan menikmati apa yang mereka dapat. Macam Ammar, Ibu tak beli kek atau ais krim di rumah. Jadi hujung minggu pergi Giant, Ayah akan beli sepotong kek Secret Recipe dan kami share 3 orang. Kalau hari lain Ammar minta (bila nampak kat kedai atau tv) – Ibu cakap tunggu pergi Giant k. So die paham dan tunggu.
  • Bagi alasan munasabah. Kanak-kanak sekarang dah pandai. So bila diorang minta bagi alasan yang diorang boleh terima. Kita kena terangkan mana yang baik dan buruk. Macam coklat, walaupun ada dalam peti ais, Ammar jarang makan sebab Ibu bagitahu makan coklat selalu nanti batuk. Kalau batuk tak dapat makan kek di Giant. So Ammar pun faham.
Tapi, di zaman sekarang ni, bukan senang nak kawal pengambilan gula. Apa yang kita boleh buat as parents ialah cuba kawal dan pantau pemakanan anak kita sementara masih kecil. Pupuk tabiat pemakanan yang baik. Bukan senang – especially yang picky eater – tapi kita cuba yang terbaik. Tak gitu?
 

10 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Psyche said...

setuju! =)

nurul nabila bt medan said...

ohh baru tau.
mekacih akak sbb share pasal entry ni.
sekurang-kurang nye tau larh jugak.
:)

Hairul said...

sangat setuju dgn cara bersederhana tu,sbb ada parents yg langsung tak bagi makan...sikit2 tu blh tolerate lagi kan...

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

huhuhu..my raisya sgt2 la suka tang gula2 n coklat ni..aduh..cmna nk kurangkan ni...huhuhu..klu coklat mmg byk la dia belasah...smpai dia puas ar..klu x..still duk mencari la...n mengamuk2...huhuh

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

tp anak lisa agak okla..pas makan coklat atau gula2 cnfrm cari air..n byk minum air la pas2 sebab dr kecik ajar cm2..pas mkn coklat atau gula2 kena minum aor so skrg ni xyah kita suruh mmg dia akan mintak air pas makan coklat...so kira balance ar...bab kasi manisan hari2 xde la..terkawal jugak la..walaupun bila skal makan 2 mmg byk..huhu

AkmaFaizal said...

betul2..setuju sangat2. anak2 saya jarang makan2 menda2 manis ni, sebab tak beli pun n tak simpan. cuma selalu buat air teh o tiap2 ari je. tu jelah manisan derang. lagipun derang boleh tahan aktif, asyik nak main je. maklumlah baru jumpa kwan baru..ari2 main..hehe

Nisa' Azman said...

Thnx for the tips!!
Yup, Baby Hannah pun asyik mitak bnde manis aje now, ssh btul, huhu~.. T_T

CatlinaFly said...

tq for the tips!

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

gula ni mcm racun bila terlampau banyak kita mkn..bkn je xbaik utk kanak2 kita yg dewasa lagi la...hehehe..tp ada ketika gula ni jd penawar gakk...

efie muhamad said...

Betul!

Risau dgn anak2 yg suka sgt mkn makanan manis2 ni.. silap kami jgk expose diorg dgn mknn manis awal sgt.. skang mmg kena usaha sedaya upaya hadkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop