@ Bersediakah Ibu?

Thursday, April 21, 2011

Persoalannya -  bersediakah Ibu? Bukan bersediakah Ammar? Huhu. Ibu rasa Ibu yang kena lagi bersedia. Erkk bersedia apa? Bersedia nak potty train Ammar. Bulan ni Ammar masuk 3 tahun. So nak train die tak pakai pampers lagi. Sekarang pula tengah sibuk writing satu chapter yang agak teknikal - itu yang Ibu tak aktif sangat blog or kadang2 reply email lambat - tengah pening - huhu. Tak sempat nak googlling (ape ayat ni?) pasal potty train ni..

Ada sesiapa sudi share petua kat sini? Yang Ibu tahu, ada orang bagitau - mula-mula Ibu kena bagi AMmar biasa dengan toilet. Sejam sekali ajak masuk toilet - buka pampers. Bagi die biasa kencing dalam toilet. Ada petua lain?

Ibu risau juga nak mula sebab Ammar ni memang jenis kencing/berak tak bagitau. Kalau berak pun die boleh selamba main lagi. Nasib baik la bau sangat 'wangi' so boleh detect. Kalau tak, memang tak perasan. Kadang-kadang sampai bocor pun die rileks je main. Takde nak bising pape. Setahu Ibu ada budak, pampers penuh sikit pun dah tak selesa. Ammar ni memang tak kisah langsung. Kalau Ibu tak check alamatla - huhu. Itu yang buat Ibu asyik teragak nak mulakan potty train. Ada can berteraburan satu rumah - oh tak dapat nak bayangkan.

Semalam pergi JCard Day - yeay Ibu sempat lari pergi sekejap. Ibu belikan Ammar spendar Ben10. Hehe. Macam comel je bayangkan Ammar pakai spendar.

Gambar sekadar hiasan. Ibu punya beli dalam kotak. Wayar hp tah mana pergi. Huhu.

9 kawan BabyIbu berkata-kata..:

maszmadi said...

hm, boleh jalan kut cara bawa pi toilet tu, masz x penah try lagi, tp sejak my lil Aisha 2 tahun ni.. ada gak ujung minggu masz x pakaikan Aisha Pet Pet kat umah siang hari.. tapi tiap kali chusss jerk, dia akan nangis,, huhu nak tergelak pon ada...

atoyis said...

kimi pon dh 2 minggu potty train (marathon punya)..biasanya buat weekend jek..kat taska pon dh tak pakai pampers..kencing dia blh control lagi tapi part berak tu susah skit..nangis2 sebab taknk berak kat potty train..part tu kena bersabar skit sampaikan berak dlm bilik air pon kena peluk mama smb nangis2..haish..sabar jek la

Mama AA's said...

anak2 ciksya start x pakai drypers umur 2 tahun, c kakak auni smpai mlm pun die x pakai umur tu... adam smpai skang masih pakai wktu mlm jek, mule2 mmg leceh nak bawa 20 min skali ke tandas pastu die ok...

bArdbOO said...

kena byk bersabar la kan bila nak potty train anak.sy xde pengalaman lg..

spender ben10 tu mmg comel..mesti ammar suka.. =)

Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

transformed housewife said...

cuba masa weekend. mmg tanya 2,3 jam sekali. bg dia seronok nak pegi toilet. banyakkan encouragement dan reward kalau dia berjaya walaupun sikit.

Oyis said...

paling penting parents yg kena ready mental and fizikal. kalo kita tgh sibuk or x sihat agak susah sket sbb mmg byk kali kena cuci lantai. stress jd nya, org nak buat kerja, dia pergi kencing/berak merata plak. masa dibawa ke toilet x nak buat 'poo/wee'. sabar je lah. mmg fasa menguji kesabaran betul masa potty training kan aisyah hari tu, tp alhamdulillah, semuanya berbaloi in the end.

rasanya kunci dia adalah sabar, cool dan redha aje kalo anak terbabas, dan byk bg encouragement kat dia. all the best!

ida_F said...

salam perkenalan.
setuju dengan oyis. my son dah 5 taun.tapi, 4 tahun baru nak ajar potty train. yang penting SABAR.

awal2 memang tension, kena lap lantai.. selalu bawak gi toilet. my son sanggup tahan berak sebab tanak berak kat toilet. bergaduh sakan dgn dgn dia. menangis2.

ada yang cadangkan kita amik cuti seminggu,specially untuk train dia. good luck.

Anonymous said...

Hari pertama-bukak terus diaper, pakaikan underpant, bwk pegi toilet setiap 15minits. Ibu kena ada timer ye. Tapi slalunya dia takkan buang dlm toilet sbb tak paham konsep. Dia akan buang kat lantaila, tempat main, selain dari toilet. Takpe biarkan, jgn marah dan cuci aje.
Ulang proses 15minit tu sampai tiga hari. Then lepas tiga hari tambahkan lima minit utk jarak masa, maksudnya sekarang bwk toilet setiap 20minit pulak. Sampai masanye jadi 1jam.

I dah toilet trained my son masa dia 2 tahun. Dia tak pandai ckp lagi. Hari pertama memang dia buang merata. Then dia realised something wet n sticky mengalir kat kaki kan...then dia nampak I cuci2 lantai semua lepas dia buat 'business'. So hari kedua dia terus excell. Bwk pegi toilet jer terus kencing/berak. Takde accident. But saya masih pakaikan diaper waktu malam. Tapi dia pun refuse utk buang air dlm diaper. Dia akan kejutkan saya dgn menangis pegang his seluar. saya bwk pegi toilet lepas tu dia sambung tido. A week after that dia 100% diaperless!

Dulu I pun was2 utk ajar sbb nak tunngu bila dia ready la, bila dia pandai ckp la. Then I ada baca article, I can't remember where I read it, in english, tapi its really give encouragement to do it. Its something like this---kita ajar anak kita supaya pegang makanan dia, suap makanan dia, berjalan, bercakap, membaca dan bermacam2 lagi la utk dia jadi lebih berdikari...tapi kenapa nak tunggu until they are really ready untuk ajar toilet training yg juga kemahiran asas yg diperlukan utk mereka jadi berdikari n living their life. Lepas baca article tu terus I buat, :) hope u have an easy toilet training process.

Anonymous said...

Hari pertama-bukak terus diaper, pakaikan underpant, bwk pegi toilet setiap 15minits. Ibu kena ada timer ye. Tapi slalunya dia takkan buang dlm toilet sbb tak paham konsep. Dia akan buang kat lantaila, tempat main, selain dari toilet. Takpe biarkan, jgn marah dan cuci aje.
Ulang proses 15minit tu sampai tiga hari. Then lepas tiga hari tambahkan lima minit utk jarak masa, maksudnya sekarang bwk toilet setiap 20minit pulak. Sampai masanye jadi 1jam.

I dah toilet trained my son masa dia 2 tahun. Dia tak pandai ckp lagi. Hari pertama memang dia buang merata. Then dia realised something wet n sticky mengalir kat kaki kan...then dia nampak I cuci2 lantai semua lepas dia buat 'business'. So hari kedua dia terus excell. Bwk pegi toilet jer terus kencing/berak. Takde accident. But saya masih pakaikan diaper waktu malam. Tapi dia pun refuse utk buang air dlm diaper. Dia akan kejutkan saya dgn menangis pegang his seluar. saya bwk pegi toilet lepas tu dia sambung tido. A week after that dia 100% diaperless!

Dulu I pun was2 utk ajar sbb nak tunngu bila dia ready la, bila dia pandai ckp la. Then I ada baca article, I can't remember where I read it, in english, tapi its really give encouragement to do it. Its something like this---kita ajar anak kita supaya pegang makanan dia, suap makanan dia, berjalan, bercakap, membaca dan bermacam2 lagi la utk dia jadi lebih berdikari...tapi kenapa nak tunggu until they are really ready untuk ajar toilet training yg juga kemahiran asas yg diperlukan utk mereka jadi berdikari n living their life. Lepas baca article tu terus I buat, :) hope u have an easy toilet training process.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop