@ Corat coret di Sydney

Friday, April 15, 2011

Last entri pasal Sydney - maybe korang pun dah boring. Sangat busy minggu ni tak sempat nak berblog. Ok meh layan.

1. Makanan - makanan di Sydey agak mahal. Satu bungkus nasi goreng dalam RM40 duit kita. Masih kat sinila rasa bersyukurnya duduk di Malaysia. Makanan murah dan sedap. Makanan halal agak mudah nak cari tapi tula harganya memang tak boleh tahan. JUmpa satu kedai mamak - roti canai je RM9. Hukhuk. Telan air liur sajelah.


2. Stroller - Stroller kami kat terkandas di airport sebab pekerja airport mogok. Maka belila stroller baru sebab dah tak larat dukung Ammar. Stroller ni kami beli dalam RM400 - agak murahla sebab kualiti die bagus. Namun jodoh stroller tu dengan kami pendek sahaja. Balik ke Malaysia, stroller tu hilang dalam perjalanan. Tak tau la attendan flight lupa bawa masuk ke apa. MAS ganti balik duit RM300. Tapi still rasa rugi sangat sebab kat Malaysia tak dapat stroller macam ni dengan harga ni.


3. Demam - Sampai di sana Ammar demam. Nasib baik Ibu bawa semua ubat AMmar - demam, batuk dan selsema. Nasib baik juga Ibu letak semua ubat, toiletries, baju dalam 3 pasang dan juga bekalan pampers untuk dua hari dalam beg galas Ibu. Berat memang berat tapi sangat berbaloi bila tiba-tiba ada dugaan macam mogok tu. Barang kita takpe sangat, barang anak tu penting. Sebab sampai tempat orang, kita bukan tau sangat nak beli kat mana masa first day tu.

4. Transportation - Public tansport banyak. Kalau bas hijau macam kat bawah ni free je. Tapi ada time die. Sampai petang pukul 5 rasanya. Pernah sekali kami punya la tunggu bas hijau, rupanya dah takde. Naikla bas biasa. Heh.

Itulah serba sedikit kenangan di Sydney. Merasalah pergi tempat omputih. Nak pergi belajar sana takde rezeki lagi. Tumpang rezeki Ayah jelah :).


Sydney Airport


Lepas ni marathon kat Paris pula ye:)

6 kawan BabyIbu berkata-kata..:

transformed housewife said...

sy belum sampai kat Sydney lg walaupun lama juga duduk kat NZ dulu. Padahal murah jugak nak ke Sydney dr Auckland tu.

Oyis said...

stroller yg hilang tu nmpk mcm tahan lasak. kiatorg pon pki yg ala2 mcm tu, design biasa2 je, tp sgt praktikal sbb byk kena jln kaki turun naik bukit, angkat brg2 grocery semua. sampai naik haus dah tayar dia, punya byk jasa stroller kitaorg tu, kemain lasak kitaorg ganyang. syg jodoh ammar n stroller x lama. x pe, dpt stroller baru :)

nurul nabila bt medan said...

mak oii.
nasi goreng pon 40hinggit !
mahal nye

nurul nabila bt medan said...

telan air liur jerk boleh
=)

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

mcm2 pengalaman g negara org kn...huhuhu..

AkmaFaizal said...

boleh ilang stroller tu ek..teringat sye pasal n3 bagasi shabat yang di kopakkan..tak selamat kan..ade gak yg nak curi2..sabo ajelah..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop