@ Petua Nak Kurus?

Wednesday, May 4, 2011

Ramai tanya Ibu petua nak kurus. Susah nak cakap sebab rasanya benda ni ada kaitannya dengan genetik. Ibu tak amalkan senaman (melainkan anak tangga di fakulti dan di rumah), diet jauh sekali (Ibu punya kitaran pengambilan makanan sehari cukup lengkap - breakfast, lunch, makan petang, dinner, supper). Rasanya badan Ibu tak naik sebab genetik dan juga metabolisme tinggi dan proses pembuangan yang lancar :P.



Tapi ada satu tabiat pemakanan Ibu yang mungkin boleh jadi satu penyebab badan tak naik-naik. Pernah baca kat Internet pasal ini. Pasal kuantiti makanan setiap kali makan. Ibu ni memang jenis makan sikit. Makan sikit tapi kerap. Kiranya burger McD tu boleh kerat dua. Satu lunch dan satu lagi makan petang. Haha. Jimatkan? Ayah la best sebab Ammar pun macam ikut Ibu - makan sikit. Kalau p KFC Ibu dan Ayah share satu Xmeal je. Cukup makan dengan Ammar sekali. Heh. 

Tapi ada orang cakap, bila umur masuk 30an - metabolisme makin kurang. Ramai akan naik badan selepas 30an. Em Ibu nak juga naik badan. Tapi sikiiit jelah. Kasi berisi sikit. Dulu masa menyusu Ammar - berat Ibu 41 kg je. Kurus giler kan? Dahla tinggi 160++cm. Sejak berhenti menyusu ni badan naik balik - 45kg. So ok sikit la. Berat time anak dara dulu.

Kadang-kadang tak selesa juga bila orang cakap - awat kurus sangat? Tapi, nak buat macam mana kan? Bagi Ibu, takpelah. Nak buat camne. Kurus pun salah, tak kurus pun salah kan. Yang penting kita sihat walafiat tak kisah macam mana tubuh badan kita. Tak gitu?

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Faisyah said...

mangai.. saya ni nak kurus tapi payah lak ai... selera sedap memanjang...yg kurus nak gemuk, yg gemuk nak kurus...

babyibu, boleh x bg pdgn tuk solve this prob? tq
http://faisyastory.blogspot.com/2011/05/true-story-nenek-breastfeed-cucunya.html

BabyIbu said...

Hehe. Makan sikit tapi kerap. pernah baca kat somewhere pasal ni. cb le praktik.

tapi setau yana kalau betul2 nak turun berat kena pantang nasi. Ramai amal dan jadi. Tapi kena tahan la skit. Huhu.

zaidah said...

adeh....klu zai naiknyer yang banyak turun tak jugak....

Mak Izz said...

betul la tu ibu, kalo makan sikit tapi kerap badan mesti kurus dan maintain. macam suami saya. kalo saya amalkan cara pemakanan cm suami mesti boleh turun berat kan kan kan?

pantang nasik. argh... sukarnye.. (dats why gemok manjang) hehe..

mysha said...

ibu, saYa nih oRg tak pernah taNya awaT kurus sgt?? slalu oRg tanya awaT kembang sGt??huhuhuhu

luckylizan said...

yg penting sehat, tak kira lah kurus ke gemuk ke..lagipun ikut selera suami masing2 jugak, ada gak yg suka tengok bini berisi sikit..hihi..

MamaYsha said...

sama la ngan saya..tapi sejak dapat anak, makin berselera makan..tapi badan maintain..yang tak maintainnyer perut..makin kedepan la pulak..hehe..

Oyis said...

oh kejelesan berganda baca bab berat and ketinggian yana tuh (saya lebih pendek tp lebih berat, ark!). mungkin nak kena amal mkn sket tp kerap kot, mmg sebaiknya utk sistem penghadaman (tau pon), tp aduhai, payah nya nak laksana kan.

♥MiZz-siHa♥ said...

siha nak kurus jgk..tp,payah nye nak trn..nak2 tang perut tu..

isabelle said...

hahaha...sib baik dulu kurus kering.jadi bila berisi skit skrg ni, x la rasa gemuk sgt :P

Nisa' Azman said...

wah, kurusnye.. jealous sy, huhu~... T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop