@ Kelebihan Duduk Selangor

Thursday, June 30, 2011

Selain air free-banyak lagi kelebihan lain macam kat bawah ni-siapa layak boleh apply. Ammar tak sempat apply tawas program ni. dia lahir 2008. Nak apply tawas- rujuk sini.

@ Preloved quinny buzz limited edition in pink orange

Wednesday, June 29, 2011

 
Preloved quinny buzz limited edition in pink orange (stok 1 saje)

 
ETA end of september
berminat? babyibu at gmail dot com

RRP :£ 385 (RM 1925)
 
Harga BabyIbu: RM1000

 

 



 
Inclusive
  • Buzzbox storage
  • Raincover
  • Mosquito net
  • Windshield
  • tyre pump


 

 

 

 

@ Nak minta tolong - Isu Tulang Retak/Patah?

If tulang retak/patah, siapa tahu makanan apa yang kena pantang? Ibu cuma tahu air kelapa dan sayuran sejuk. Dan if korang tahu petua nak cepat baik sharela sekali ye. Siksa menaip satu tangan ni. :P

P.s: Thanks in advance


Nota tambahan: pada yg dah order barang dr uk-jangan lupa second payment :)

@ Sempena nak raya ni..

Sempena nk raya ni  - singgahla ke blog Aniwati. Bukan saje jual barangan Tupperware untuk anda simpan hidangan hari raya malah Premium Beautiful supaya nampak cantik menawan dalam baju kebaya :). Banyak promosi ditawarkan. Best-best semuanya!! Meh baca story dari tuan empunya badan.

Tupperware

Mula meminati akan barangan Tupperware yang berkualiti dan serbaguna semasa di dalam pantang. Dari minat mengumpul bertukar kepada sales consultant dan terus ke director. Kebanyakkan pelanggan adalah kawan-kawan serta ahli keluarga. Sekarang ingin meluaskan perniagaan menerusi online business. Diskaun yang diberikan adalah 10% sehingga 25%. Layari blog untuk tawaran yang lebih menarik




Promosi

Dapatkan full set di atas dengan harga
Retail: RM 222.00 + RM 82.80 = RM 304.80
Promotion: RM 177 + RM 53.80 = RM 230.80
Harga A!News: RM 190 (termasuk pos)

Premium Beautiful

Telah menjadi pengguna setia PB sejak 5 tahun yang lepas. Hasilnya cukup memuaskan dari segi kesihatan dan bentuk badan. Ingin di tekankan bahawa badan berisi itu tetap cantik namun bertambah cantik bila mempunyai shape yang menarik. Harga yang ditawarkan adalah standing dengan kualiti yang diberikan

Promosi: Beli 1 set corset PB dan dapatkan hadiah Tupperware yang bernilai RM 200

Berminat? Klik bawah ni..
 

Premium Beautiful & Tupperware


@ Sakit ke beranak?

Tuesday, June 28, 2011

Kawan Ibu tanya-sakit ke beranak? Emm tak tau nak komen pasal bersalin normal-sbb Ibu tak rasa. Em mungkin blogger lain boleh bg komen kat sini kot?

Macam Ibu kan operate sbb Ammar songsang dalam perut. Time beranak tu takdela sakit kan. Maklumla di bawah pengaruh dadah:P. Tapi lepas operate yang siksa skit. Nak tahu pengalaman beranak operate baca sini, sini dan sini. Lain orang lain pengalaman.


Tapi pada yang baru pregnant anak first janganla takut pula. Semua kesakitan berbaloi bila dapat tatap wajah anak kita. In few months kita pun lupa la sakit tu. Lepas tu sakit kepala tak cukup tidur malam pula. Heh:P

@ Kronologi Kemalangan

Monday, June 27, 2011

Ramai yg tanya eksiden mcm mn. Nak taip panjang2 agak sukar. Ibu pendekkn ye. Eksiden tu lepas pada tol. Ada kereta masuk kiri-bg signal last minute. Ayah nmpak tp tak sempat break habis. Langgar bumper  kereta sikit je. Ayah ok, moto ok. Ibu terpelanting sikit (time tu dok berangan apa tah-tak pgg Ayah). 

6.30-Eksiden (elok-elok jatuh terus rasa tangan dan kaki kiri sakit giler-memang cakap sakit-sakit tanpa malu :P)
6.40-Ada orang hantar balik rumah untuk ambil kereta. Kaki berdarah2. Tangan sakit tak payah cakapla. Dalam kereta Ayah menuju klinik-menangis-nangis.
6.50-Pergi Klinik Medivron-xray tangan. Kaki luka nampak isi-so plaster je. Tangan memang sah retak dan kena simen. Memang agak boleh tahan sakitnya. Huhu. Oh ya-nk simen kena pergi Hospital Sungai Buluh.

Ibu punya mcm yang first one-kna di pergelangan tangan. Tulang lari sikit-so kena tarik (sungguh ngeri masa dengar). Kata Dr, Ibu patah satu tulang je so just simen. If dua-dua tulang tgn-kn masuk besi. Nasib baik sebelah tulang je. Boleh pengsan kalau masuk besi.

8.00-Blik rumah MIL. Tengok Ammar dan smyg/makan dulu.
9.00-Tangan masih sakit gila tapi dah boleh control. Takdela nagis lagi. Dr. check balik xray-pastu kn masuk wad pemerhatian. Agak lama juga tunggu. Dahla sejuk mak datuk. bertambhla sakit. 
11.20-Dr.  yang nak simenkan datang. Die kata kesian nak trik tgn Ibu sebab halus sgt. Terus pucat lesi dengar. Mesti sakit gila. Terbayang cerita Grey Anatomy-huhu. Dr. tu bg morphin- dan alhamdullilah sedar-sedar je dah berbalut. lega rasanya. siap tak sedar ada bestpen dtg melawat. Mamai dengan morphin. Huhu.
11.45mlm-Boleh keluar dan balik.


Tengah mamai dan happy sebab tak saki masa betulkan tulang. Tu yang boleh peace tu.

Hari yang panjang untuk kami sekeluarga. Dapat mc sebulan. Nanti kena check sama ada bole buka or kn sambung lagi. So far kaki dah makin ok. Cuma nk biasakan guna satu tgn ni agak sukar la skit. Tp alhamdullilah things getting better. Adalah hikmahnya ni. Amin.

@ Preloved Quinny Zapp

Preloved Quinny Zapp - ETA End September
RM550
Berminat? emai babyibu at gmail dot com

 Black

Orange

All in good condition!!
The Quinny Zapp in a nutshell
Incredibly sleek and attractive design
Ideal for travelling with any kind of transportation (bike, car, train, plane)
Full size buggy with an ultra compact 3-D fold (70 x 25 x 29 cm)
Ideal travel system in combination with Maxi-Cosi car seat
Highly manoeuvrable front wheel that can rotate 360 degrees and can be locked
Approved confirming EN 1888, BS7409 and NF S 54-001
Pushchair seat: until 15 kg

@ Gula dan Karbohidrat?

Friday, June 24, 2011

Ingat tak Ibu ada tulis entri berkenaan dengan kandungan gula dalam formula milk? Ramai email Ibu dan tanya mengenai perkara ni. Ramai juga yang cuak dan keliru dengan pelbagai maklumat yang mengelirukan di Internet. Ada yang cakap pasal isu nama gula dan karbohidrat. Betul ke gula tu adalah karbohidrat dan sebaliknya. Ibu google dan dapat tahu dari link ni yang:-

Yes, corn syrup is completely composed of sugar, mostly glucose. Sugar is a simple carbohydrate and thus corn syrup solids contain carbohydrates and nothing else.

Ini juga sama seperti yang pernah dibincangkan di entri ini – gula terdapat dalam pelbagai bentuk dan nama sama ada natural sugars, added sugars, natural plant sugars, corn syrup solids, sucrose dan glucose syrup solids. Walaupun berbeza nama namun semua ini adalah bahan yang sama dan mempunyai fungsi yang sama. Semuanya dikategorikan sebagai gula yang membekalkan kalori tambahan yang sama kepada badan anak kita.



Ada juga yang mengeluarkan isu seperti anak memerlukan karbohidrat sebagai sumber tenaga – sebab tu gula diperlukan dalam susu tepung. Ya, memang betul. Tapi susu sendiri telah pun mengandungi gula semulajadi (natural sugars), adakah anda rasa gula tambahan diperlukan oleh anak kita? Oh mestilah ramai jawab tidak. Gula tambahan yang berlebihan akan menambah risiko masalah kesihatan anak seperti yang pernah dibincangkan di entri ini. Selama ni kita tak sedar sebab tulah banyak budak sekarang gigi rosak dan kes obesiti yang bertambah.

Baru-baru ni, Ibu ada terima satu surat berkenaan dengan isu gula dalam susu anak ni. Ibu translatekan kat sini ye:

Di bawah peraturan pelabelan makanan Malaysia, fiber tidak termasuk dalam jumlah keseluruhan kadar karbohidrat yang diisytiharkan dalam Nutrition Information Panel (NIP). Karbohidrat diisytiharkan berasingan. Maka, jumlah ‘carbohydrate per serve’ yang dilabel sebenarnya mewakili gula semulajadi dan gula tambahan. Dalam growing up milk powders, kadar gula semulajadi hanyalah 11g-12g. Bagi jumlah yang melebihi 11g-12g adalah merupakan gula tambahan dan tidak diperlukan oleh anak kita.

Dengan maklumat di atas, bolehla kita guna sebagai panduan untuk cari susu terbaik untuk anak kita. Penat kita jaga anak dengan tak bagi makan coklat, ais krim dan sebagainya – rupa-rupanya gula tambahan yang kita nak elak sangat –ada dalam susu tepung. Huhu.

So nak buat apa? Anda boleh semak label susu tepung anak anda dan ingat sekiranya ‘carbohydrate per serve’ melebihi 11g-12g maka yang lebih itu ialah gula tambahan. Boleh juga guna kalkulator gula atau pergi ke laman web semak gula. Pastikan betul-betul jumlah gula tambahan agar anak kita tidak diberi terlebih gula.



Selain itu, anda boleh rasa sendiri susu anak anda. Manis ke tak. Jika masih tak yakin, boleh bincang dengan orang terdekat atau pun doktor anak anda. Ibu dah check susu Ammar yang lama – dan telah pun bertukar susu. Semoga entri ini dapat bagi panduan pada semua.

@ Tefal Promotion!! Memang murah!!

Wednesday, June 22, 2011


Promosi Tefal - ETA hujung September!!
Bayaran ansuran: 3 kali
Berminat? Email babyibu at gmail dot com

Tefal Essential, 5 Piece

Harga Asal: RM500
Harga BabyIbu: RM320



Unique Thermospot technology;
Resist Plus non-stick coating;
Glass lids;
Dishwasher safe;
PTFE exterior which is easy to clean
Durabase technology for efficient heat distribution
Dishwasher safe

Tefal Supra Cookware Set, 7 Piece

Harga Asal: RM510
Harga BabyIbu: RM350


Non-stick exterior
Resist interior
Thermo-spot
Durabase technology
Bakelite handles
Suitable for all hobs, except induction
Dishwasher safe

Tefal Expert Cookware Set, 5 Piece

Harga Asal: RM750
Harga BabyIbu: RM400

3mm gauge
Riveted stainless steel handles with silicone grip
Non-stick interior
Vented glass lids
Oven safe to 250 degrees, suitalble for all hobs except induction

@ Order barang dari UK

If ada sesiapa berminat nak order barang dari UK - macam Clarks, stroller, carseat or apa-apa just email nama model dan gambar ke babyibu at gmail dot  com. Nanti akan diberi quotation. Dijamin murah dr harga Malaysia. Barang ETA end of September. Happy shopping!!


Clarks tengah sale-tgh aim yang ni (kaki tgn sakit pun masih ada nafsu shopping-huhu)

@ Manual Untuk Jaga Bayi Anda

Tuesday, June 21, 2011

Just hiburan di kala petang..:)












By David and Kelly Sopp

@ Apa anda buat bila stress?

Monday, June 20, 2011

Kalau stress, ada masalah, rasa serabut....Ibu akan..emm potong rambut. Mesti rasa macam dapat nafas baru. Kali ni potong bob cut. Pendek lg dr gambo bwh ni.


Tapi kali bukan la sbb stress pun. Sebab rimas dengan rambut. Maklumlah-tgn sebelah bersimen. Tak boleh nk ikat rmbut sendiri. Huhu. Kn tunggu Ayah baru boleh ikat rambut. Nak syampoo pun susah. Last2 potong pendek jelah. Huhu.

@ Doa Sembuh Dari Penyakit

Sunday, June 19, 2011

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




Semoga cepat sembuh dari sakit ini. Kesian Ayah kena buat semua kerja. Kesian Ammar tak dapat Ibu layan sepenuhnya. Nasib baik keluarga datang membantu mana yang boleh. Kuatkan semangat Ibu. Allah menguji hambanya yang mampu. Setiap musibah yang terjadi pasti ada hikmahnya. Amin.

@ Wad Kecemasan - Hospital Sungai Buloh

Thursday, June 16, 2011



@ Win LC Clutch From BabyIbu Shoppe!!

Apa?
Win LC Clutch From BabyIbu Shoppe!!


Bila?
14 Jun 2011 - 24 Julai 2011

Bagaimana?

  • Share giveaway ini dan letakkan gambar di atas di dalam entry anda (Facebook/Blog)
  • Linkkan entri anda dengan entri giveaway ini
  • Masukkan link BabyIbu Shoppe dalam entri tersebut
  • Untuk FB, like BabyIbu Shoppe; Untuk Blogger, linkkan BabyIbu Shoppe dalma bloglist anda
  • Tinggalkan link penyertaan anda di komen entri ini
  • Boleh hantar banyak penyertaan (sama ada melalui FB atau blog). Setiap penyertaan dinilai berasingan


Hadiah


Kategori Entri Paling Menarik/Kreatif


Hadiah Utama
Sebuah clutch/wallet Liz Claiborne Bernilai RM150



Hadiah Saguhati x 2
Voucher BabyIbu Shoppe bernilai RM30 untuk setiap pemenang

Kategori Cabutan Bertuah 
(melalui Random.Org)


Hadiah Utama
Permainan Fisher Price bernilai RM50

Hadiah Saguhati x 5
FM dari UK

Menarikkan? Good luck semua!!!

@ Ceritera Semalam

Semalam accident

Moto Ayah langgar kereta

Ibu punya tangan retak

Ni pun taip sebelah tangan

Nanti ok sikit Ibu cerita detail ya

Doakan cepat sembuh

Tq

@ Panas dari kilang!!

Wednesday, June 15, 2011


Ready Stock Baby Gap Pyjama!!

Price:
1 set = rm27
>3 set = rm25 per set
>5 set = rm23 per set
(not include postage)

Untuk pesanan klik sini atau terus booked di FB BabyIbu Shoppe



Blue Bus

Size available:

18-24month - 
2T - 
3T - 
4T - 
5T - 
6T - 





Blue Navy

Size available:

18-24month - 
2T - 
3T - 
4T - Yana
5T - 
6T - 



Yellow Giraffe

Size available:

18-24month - Uda
2T - 
3T - 
4T - 
5T - 
6T - 



Joe Garage

Size available:

18-24month - 
2T - Nurul Zaki
3T - 
4T - 
5T - 
6T - 



Pink Sassy

Size available:

18-24month - Ayu
2T -
3T -
4T -
5T -
6T - Emma

Disney Pyjama

Price:
1 set = rm28
>3 set = rm26 per set
>5 set = rm24 per set
(not include postage)



Batman
(Open for pre-order)
Size available:

18-24month - Ely
2T - Nurul Zaki
3T - Ah
4T - Yana
5T - Ely
6T -




Blue Thomas

Size available:

18-24month -
2T - Nurul Zaki
3T -
4T - Yana
5T -
6T -




Pink Minnie

Size available:

18-24month -
2T -
3T - Emma
4T -
5T -
6T -

@ Hai anak..

Hari ni ada benda kena submit. Bz skit. Jadi layan ni k...


 Ini macam selalu terkena aje? huhu

Huhu..

@ Arzu @ Midvalley

Tuesday, June 14, 2011

Last 2 weeks pergi lunch kat Midvalley. Sekali rupanya Arzu dah dibuka. Sebelum ni Arzu ni renovate. Lebih besar la kedainya. Lebih banyak pilihan dan lebih rabak poket kalau pergi. Huhu. 

Makin besar

 Makin banyak pilihan


Arzu memang agak mahal harganya. Selalu suka pergi arzu sebab beli innernya. Ibu tak suka inner melekap muka tu kan so inner Arzu adalah solution yang bagus. Ini rupa inner Arzu.



Bila dipakai - takdela melekap dahi kan? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop