@ Mencorak Kain Yang Putih

Tuesday, August 2, 2011

Last two weeks, Ibu ada pergi birthday party. Masa balik ada kawan Ibu balik sekali. Anaknya tak sampai dua tahun. Tapi cakap dah pandai. Sebutan jelas. Even Ammar still pelat. Huhu.

Situasi:

Anak kawan Ibu pegang kereta dan sebut "Kereta Aiman"
Tiba-tiba terdengar Ammar komen "Eh tak pandaila, kereta tu car. Hmm cakap pun elet-elet"

Adui terkejut Ibu. Dah pandai mengomen rupanya. Perkara ni buat Ibu tersedar yang betapa kita kena berhati-hati dalam mendidik anak. At this age maybe ada yg kata tergelak je bila dengar. Tapi jangka masa panjang - sungguh menakutkan. Huhu.

Sejak hari itu, Ibu lebih berhati-hati bila bercakap dengan Ammar sebab tahu mereka sedang belajar each and everything dari kita. Bukan mudah nak mencorak di kain yang putih.


4 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Sidratul Muntaha said...

yg bukan - bukan tu ler dia daapt tangkap and sebut dengan jelas.
even setot yg tak pndai bercakap tu vene dah 3 thun setgh..
ade masa - masa wording tu mgm jelas gile.
contoh pernh sekali dia selamba kodok ckp masa tgh waiter tgh hidang makanan kat afc corner,greenword.
'ni sape nak makan banyak - banyak nih?!'
atok dgn nenek dia dengar pun tepok dahi!

Nisa' Azman said...

haha..btul, kite sbg parents n org yg slalu ade di sisi anak kne la jg our speech n words.. XP

isabelle said...

hahaha. xpasal2 pulak ibu yg kena.

Oyis said...

tu la, mmg kena berhati2. aisyah pon sama skang ni. peringkat 3 thn ni cpt aje dia tangkap yg x diajar :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop