@ Nebulizer

Thursday, October 13, 2011

Ammar memang dah dua tiga hari tak berapa sihat. tapi biasa-biasa je. Semalam lepas ambil dari rumah MIL tengok dada dah berombak laju dan berbunyi. Tapi ingatkan sebab kahak. Balik rumah dulu. Dalam pukul 10 macam tu macam makin teruk terus bawa pergi klinik. Dr kata asma dan Ammar kena nebulizer. Sepanjang 3 tahun setengah  kira 3 kali Ammar dah kena nebulizer ni. So memang kira asma ke eh?

Ibu takut juga sebab tiba-tiba teruk. Sebelum ni 3 minggu selsema batuk baru kena nebulizer. So fahamla kan. Ini dalam sehari tiba2 truk. Tidur semalaman tak lena. Ammar merengek-rengek. Makan tak nak. Minum susu tak nak. Risau-risau. Ingat nak bawa pergi hospital hari ni. Buat fully check up. Takut pula if ada infetion ke apa sebab dada masih berbunyi lagi. Huhu.

3 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Sidratul Muntaha said...

selalunya bukan asma betul2
klu asma kronik mesti doc dah bekalkan ubat asthama yg liquid tu or sebab inhaler
tapi selalunya sbb tonsil
mcm aqil
mmg ade asthma
dia tak boleh over penat..
selalu amik mesti 2 kali
setiap kali kena
tapi sengsaranya dia tak thn ubat prednesolone tu.
abis bengkak2 badan dia

ibu MZW @ farah idayu said...

salam...kebetulan saya baru post entry ttg asma/lelah anak saya baru2 ni..anak saya pulak masih kecil sgt..11 bulan dah beberapa kali kene neb =( risau sgt2..saya pun sedang mencari info..hope babyibu sudi share juga experience dan info sikit2 ;)

Aya Ariel said...

kak..
anak saya dua2 kena asthma..
yang paling teruk yang kecik..
every month mesti kena pegi sedut nab..dah 4 kali masuk ward..last skali last week..memang letih bila anak2 kena asthma ni..kita yg tak semput pon..rasa mcm semput sama..kesian takyah cakap lah..makan tak nak..minum xnak..anak sy yg kecik tu makan banyak..tp bila dah kena asthma mcm ni..badan susut sgt..sedih pulak hati ni..time dia sehat..dia telan ape aje..nak nanges pon ade time dia kena asthma..tak tahu bila akn stop asthma tuh..seblum kena asthma..dia akan selsema + batuk dulu..so..tiap kali dia kena batuk + selsema..sy akan ready salbutamol syrup..mesti ada..tak penah putus..sekarang ni yang kecik tu dah kena pakai ubat pam tu..sedut guna aerochamble..masalah pulak time nak sedut ubat..dia punye meronta..kuat sgt..so..terpaksa lah wrap dgn blanket dulu..haishh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop