@ Sambungan Ada Cerita...

Friday, November 11, 2011

Hmm pandai je korang tembak eh - dalam entri Ada Cerita. Ya memang betul tekaan korang. Tapi still tak yakin nak sebarkan. Meh Ibu cerita detail sikit...

Mula rasa macam pregnant dalam hujung bulan 9. Sedar sebab ada changes kat badan (korang paham-paham jelah eh). Then buat pregnancy test. Alhamdullilah..ada dua line. Tapi at that time kabur. Then tunggu lagi 2 hari. Buat lagi. Makin terang. Tunggu lagi dua hari buat lagi. Ok memang sah sebab makin terang.

Sebab sungguh tak menyabar - ada la 4 kali buat test ni. Heh.

Lepas tu baru jumpa Dr. Ikut date - 5 weeks. Tapi masa scan Dr tak nampak apa-apa. Hoo. So cuak. Pregnant ke saya ni Dr? Dr kata sepatutnya kalau dah 2 line tu maksudnya ya. Cuma mungkin masih awal. Kita jumpa 3 minggu lagi. Aduh panjangnya penantian.

Masa tu just bagitahu family je. Yelah tak nak heboh-heboh benda belum pasti. Makin hari simpton pregnancy makin ketara. Muntah pagi petang siang malam. Badan memang lembik je. Then kitaorang pergi check up balik. Ikut kiraan 7 weeks. Kali ni sac atau karung dah nampak. Tapi baby or heartbeat belum kelihatan.


Ibu dah mula cuak. Rasanya masa Ammar dulu dah nampak. Ibu start Google. Rupanya banyak kes macam ni. Kata Dr., sama ada masih too early untuk nampak ataupun kes empty sac. Empty sac ialah bila sacnya ada - tapi isinya kosong. Walaupun kosong tapi si ibu akan still rasa simpton pregnancy selagi tak jatuh atau buat DnC. Adeh. Memang cuak betul.

Kebetulan banyak pula dengar cerita dari kawan-kawan yang menghadapi nasib yang sama. Buat Ibu tak senang duduk. Hari-hari doa. Ayah kata if memang rezeki, adalah. If takde rezeki, cuba lagi. Ini semua ketentuan Allah. So memang mulanya sedih and takut. Tapi sekarang dah pasrah. If ada rezeki, alahmdulllilah. If tak, memang takde rezeki.

Next check up-sepatutnya sabtu ni..wish me all the best...

26 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Makbed said...

saya pun sama dulu masa ngandung kan oni. 10 minggu baru nampak jelas.

yatie chomeyl said...

semoga ada rezeki yana nanti, Insya Allah

azzamoro said...

hope ade rezeki. insyaallah. aku doakan yg terbaik utk kau

Puan ApasH said...

Salam,

Saya pon mengalami nasib yg sama. Berkali2 ulang alik utk checkup..siap buat transvagina scan lagi. Sebab cara tu senang skit nak nampak. Tapi alhamdulillah dah mmg rezeki utk kami timang anak no.2.

Semoga ada rezeki untuk awak 1 family. InsyaAllah..

My Aisy said...

alhamdulillah...rezeki...tahniah...

Mrs Nageb said...

Semoga semuanya akan ok....mcm i,pegi scan pada 9 minggu,tapi takde heartbeat..dr suspe t tak jd,tapi Dr suh tungu dlm seminggu..disebabkan masih berharap..tak pegi lepas swminggu,tapi swminggu lebih sikit...darah start keluar..,takder rezeki i..wallahualam..

Diyana said...

mmg lmbt nmpk, aku slalo nak masuk kandungan 3 bulan..baru scan nampak clear. ye ye..amar nak dapat adik..;) tahniah..:D

MaMa aDaMaQiL said...

same dgn sy mase ank 1st..1bln 1/2 still xnmpk..doc bg cuti utk bed rest sbb kebetulan rahim turun sbb b4 tu jatuh..tp alhamdulillah pas 2week ambk ubt n rht br nmpk janin..br lege hati..

ain shalalala said...

congrats babyibu :))

MamaYatie said...

Semoga adalah rezeki abg nak dpt adik tur..Insyaallah...kalo blum rezeki pun cuba lagi yer :-)

MamaYatie said...

Semoga adalah rezeki abg nak dpt adik tur..Insyaallah...kalo blum rezeki pun cuba lagi yer :-)

mirah said...

InsyaAllah moga semuanya selamat.. :)

Rozita said...

insyallah... doa banyak2..

eiNa said...

yana, congrates... dekat2 la kita nih..
k.ina time 7 weeks pun aritu scan xnampak.. ari isnin ni scan sekali lagi..

Insyaallah ada rezeki.. baby 2012..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

alhamdulillah...
yeay! ammar nk dapat baby..
sabar yana, insyaAllah ada tu..along aku pun skang ni tgh menunggu, kes sama mcm ko..scan, tapi mcm kosong aje..so doc suruh dtg lagi few weeks utk confirmkan..
hope ada rezeki utk ko.. :)

so skang ni dh bape weeks actually? aku minggu ni 10weeks.. :)

Mak Ngah, also Mama Zen to be said...

wah yana..tahniah..insyaAllah kita sama.. baby 2012..suka suka suka..

p/s:: tq 4 d gift.. ;-)

Nad @ MamaZakwan said...

congrats!
doa2 sentiasa moga takde perkara yg tak elok

jgn jadik cam saya..doktor suspect kandungan luar rahim..tp rupa2nya kat dlm!! uwaa..!!!!siap kene operate lagi utk pastikan...

kes taknmpk heartbeat gak la ni, huhu!

isabelle said...

apa2 pun i doakan yg terbaik.
kalo yg terbaik tu ada, ada la.
kalo xde, mesti ada hikmahnya kan?
\congrats anyway

eT said...

InsyaAllah...ada rezeki tu...aminnn

Yaati Nor said...

tahniah saya 6 week pon tak nampak l agi jugak..

Dalin said...

waaahhh.. congrats Ibu!!! Moga Ibu dan bayi sihat walafiat hendak-Nya!!!!! :D

adianiez AIDA said...

good luck!

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Wanita Mutalib said...

saya doakan yang terbaik :))

BabyIbu said...

Thanks pada semua yg sudi mendoakan..:)

Dezuliana Ramli said...

Sma kes cm sya..6 mggu scan tk nmpk apa...doc sruh dtg scan few week lg..risauu nye ni 1st time lekat stelah 5 bln mndirikan rmah tgga...smoga Allah kurniakan chaya mata buat kami

Dezuliana Ramli said...

Sama la..sy dh 6 mggu tp kandung n jnin tk nmpk..nmpk fibriod plak..tp doktor kata kcik je tk bhaya...doc sruh scan lg few week...sdeh gelisah.. ni 1st bby...hubby n sy dh kwin 5 bln ni br lekat...gembira...tp skrg agak gelisah mnnti kputusan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop