@ Penggunaan skincare semasa mengandung

Wednesday, December 7, 2011

Ibu baru sedar pasal isu ni. Masa Ammar dulu memang tak guna sangat sebab duduk rumah je kan. Sekarang ni rajin sikit pakai sebab muka selalu naik jerawat. Ibu google ada banyak mixed review. Ada yang memang tak pakai langsung. Ada yang kata boleh sebab kita ambil dalam dos kecil dan tak effect baby. So apa pendapat korang eh?

Ibu Google - dan dapat tahu ada dua ingredients yang sebolehnya cuba dielakkan. Ibu paste kat sini (sumber):

1. Retinoids
These powerful substances, found in some anti aging moisturizers, are lauded for helping reduce wrinkles and improve skin tone. Retinoids are a type of vitamin A that speeds up cell division (quickening your skin's renewal) and prevent skin collagen from breaking down. There is no strong evidence to show that retinoids ingredients are harmful when used on the skin. It is advised by doctors to avoid during pregnancy and nursing.

What to check on the label:
•Differin (adapelene)
•Retin-A, Renova (tretinoin)
•Retinoic acid
•Retinol
•Retinyl linoleate
•Retinyl palmitate
•Tazorac and avage (Tazarotene)

2. Salicylic acid
Salicylic acid is another no-no for pregnant women.This mild acid is used to treat certain skin disorders, including acne, and you can find it in a number of skin products, such as cleansers and toners. BHA, or beta hydroxy acid, is a form of salicylic acid and is used in some topical exfoliants to reverse signs of aging.

Do not confuse yourself with Alpha hydroxy acids, sometimes listed as AHAs, glycolic acid, or lactic acid, they are safe.

What to check on the label:
•Salicylic acid
•Beta hydroxy acid
•BHA

Don’t panic. If you realize you have used a product that contains one of the potentially harmful ingredients noted above. Simply stop using the product now and pick one with known-to-be-safe ingredients.

So apa pendapat korang? Pengalaman ke?

If muka gini tak yah pakai skincare pun takpe - huhu

3 kawan BabyIbu berkata-kata..:

are fighter said...

Sepanjang pregnant memang tak pakai secalit pun skincare.. Tak tahan bau..Huhu

Lin said...

hem..sya dr dulu pakai clinique..bila pregnant sara dan skrg ni pun mmg just guna 2 barang je..facial wash dgn moisturizer je..toner tak berani pakai, stop dulu. but so far,alhamdulillah spjg pregnant takde mslh kulit.

Khairyna said...

sy pun tgh pregnt..just pakai bedak mac je dgn lipcare serta sabun cuci muka. kwn ofismate pernah pakai 1 produk(tak sure produk apa), telah gugur disbbkan itu..tp semua tu mgkin bkn rezeki dia tp klu blh elakkan, kite elak...anak 1st dulu mmg lgsg tak pakai apa2..gi ofis mcm tu je..teruk muka naik jerawat. so kali ni taknak la naik jerawat teruk sgt..just pakai mende tu jela..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop