@ Merujuk pada pakar - untuk kebaikan anak kita

Thursday, January 19, 2012

Ibu telah dijemput ke satu perjumpaan dengan pakar nutrisi kanak-kanak dari Australia dan New Zealand. Di sana, kami diberi peluang untuk bertanya lebih lanjut berkenaan kandungan gula dalam susu formula ni. Key opinion leader Prof Davies dan Dr. Monro berada di sini untuk “independent scientific symposium for leading Malaysian healthcare professionals, academics and Government officials on added sugars in children’s diets”.


Menurut mereka, pengambilan gula tambahan harus dipantau terutamanya untuk kanak-kanak. Pengambilan makanan haruslah seimbang dan sesuai dengan keperluan badan kita. Sekiranya gula diambil secara berlebihan – banyak kesan tak baik pada anak kita seperti obesiti dan diabetes.

Penggunaan gula tambahan seperti dalam susu formula sebenarnya mengurangkan jumlah protein. Untuk mendapatkan jumlah protein yang sepatutnya, saiz penyediaan (serving saiz) perlu ditambah. Walaubagaimanapun, dengan penambahan saiz penyediaan ini, penggunaan gula tambahan juga bertambah. Ini menyebabkan anak kita mengambil gula tambahan dalam kadar yang banyak setiap hari.

Oleh itu, sebagai ibu bapa kita perlu faham Malaysian Labelling Guide untuk susu formula. Kita perlu ingat yang semua gula (sucrose, corn syrup, glucose syrup dan maltodextrin) ditulis sebagai karbohidrat. Oleh itu, walaupun di label tulis tiada gula, kita masih lagi perlu semak tahap kandungan karbohidrat. Sekiranya kandungan karbohidrat melebihi 11-12 gm per serve, ia merupakan gula tambahan yang tidak diperlukan oleh anak kita. Dan ingat, tanpa sukrosa tidak semestinya bermakna tanpa gula tambahan.

Jadi, jangan lupa, masa beli susu formula – sila semak label untuk periksa kandungan gula tambahan. Buat masa ini hanya Anmum Essential yang tiada gula tambahan dan mempunyai kandungan karbohidrat yang betul. Untuk pengguna susu formula lain, pastikan anda rasa susu anak anda untuk rasa kadar kemanisan susu dan semak labelnya. Buatlah pilihan yang bijak untuk anak anda.

3 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Alycia said...

tq for sharing this.. blk kang nk check..

Cik Rose Cute said...

Seronok la Ibu ya...hihihi

wan nurul hezrina said...

kena g ceknie.mmg bahayalah ek kalau gula tinggi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop