@ Teladan Kena Baik

Friday, January 13, 2012


Anak-anak sekarang cepat belajar. Mereka bukan sahaja belajar secara terus (apa yang kita ajar) tapi juga secara tak terus (yang diorang amati dari tindakan kita). Lebih-lebih lagi macam Ammar yang semakin membesar. Telinga tu tangkap je apa yang orang sekeliling cakap. Kalau setakat kita, mungkin mudah sebab kita boleh control depan die. Tapi orang lain (jiran, kawan, orang lalu lalang) malah tv juga (lebih-lebih kartun alih suara) pun memainkan peranan.

Ibu dan Ayah memang semakin berhati-hati dengan apa yang kami bincang/buat depan Ammar. Sebab memang nanti dia akan copy and paste. Baru-baru ni Ibu masuk toilet basuh kaki. Ammar kat pintu toile. Lepas tu die kata - " Ibu!! Ada lipan kat kaki Ibu" (Bilik air bawah selalu juga ada anak lipan - huhu). Nota: Ammar memang kuat mengusik budaknya.

Ibu pun kelam kabut la. Sekali Ammar gelak. " Ammar mengarut aja la Ibu". Adehh - mana belajar pula ni. Mesti tengok kartun ni atau dengar mana-mana. Tak pernah pula Ibu guna perkataan tu. So apa yang boleh Ibu buat. Ibu betulkan lah ayatnya. "Bukan mengarutlah sayang. Salah tu. Melawak buka mengarut".

Ya, Ammar akan ulang juga 2-3 kali perkataan mengarut tu. Tapi bila Ibu dengar, cepat-cepat betulkan. Alhamdullilah sekarang tak sebut lagi. Pendek kata, memang bahaya betul sekarang. Pendedahan media yang konon mencerdikkan anak-anak ni banyak kesan negatifnya juga. Ibu dah kurang bagi die tengok kartun kat rumah. Biarla die main terlompat-lompat sampai peluh. Huhu.


Kesimpulannya - kita sebagai ibubapa kena tunjukkan teladan yang baik dan juga mengawal anasir negatif di sekeliling anak kita. Bukan mudah kerjanya. Tapi kita cuba yang terbaik. Semoga Allah lindungi anak kita. Aminnn.

3 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Zie said...

Betul tu... sukar nak mengawal, mudahan anak2 kita dijauhi anasir negatif

Amira Fairul said...

kids absorb almost anything like sponges.. tapi memang comel perkataan 'mengarut' tu tak kena pada tempatnya..ahaha

m a r i s s a said...

assalam blogers sekalian, i need more followers.. jom singgah dan follow saye k!!! tq.. syg korg!!

http://diyanamarissa.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop