@ Preloved Baby Cot For Sale!!

Wednesday, February 29, 2012





Set consists of foldable cot frame, 1 wood base + 1 thin mattress [original set]

Condition:
Used - it is a portable cot, boleh lipat dan wood base boleh dikeluarkan for easy storage/transportation

Harga
RM200-nego [Bought at SDG200]

Defects
Items hardly used - a few scratches here + there, no wheels, one of the legs got chipped (ada pecah sket masa pindah)

Location
Mont Kiara/ Sri Hartamas

Kalau berminat, sila hubungi:

ZAZA HASNY-HAIDIE
No HP: 016-756 9276
Email: zazahaidie@gmail.com

@ Edit Sikit

Hmm sekarang sangat bz. Tengok blog pun tak sempat. Apa tah lagi nak renovate. Pagi ni paksakan diri juga edit blog sebab nak masukkan banner sponsor jap lagi. Mulai hari ni ada perubahan kecil - Contact BabyIbu dok kat atas dan any on going promotion Ibu letak kat sidebar atas belah kiri.




Walau ada Fb dan babyibushoppe.com tapi tak menang tangan nak check semua. Ibu memang sekarang disiplinkan diri just check email (berkaitan blog/jualbeli) dan update blog pada masa tertentu je. Lain kena fokus pada study. Jadi if lambat reply harap sabar ye. Huhu.

Kalau perasan sekarang dah mula balik amik order from UK - tapi limited time je sebab ni amik kat supplier lain pulak. Lepas ni ada barangan avent dan clarks pula. Tapi satu2 k. One thing at a time. Kena fokus pada yang utama dulu. Stay tuned!!

Contest akan diumumkan malam ni atau pagi esok - Tunggu.......

@ Promosi Tefal - Dilanjutkan 2/3/2012!!

Tuesday, February 28, 2012

Promosi Barangan Tefal

Barang ada di UK - Akan dihantar dari UK pada tengah bulan Mac
Jangkaan Tiba - Hujung bulan Mei 2012

Bayaran
Deposit - 40% (tempoh akhir esok)
Baki 2 kali bayar

Berminat - email babyibu at gmail dot com

Tefal TT551515 Toast N Egg Maker, Metallic Red


** RM 320 **


The clever scientists at Tefal have cracked it again with the launch of the eggcellent Toast N’ Egg in red. The new, metallic red design has all the benefits of the previous model but with a fresh, modern look for the style conscious.
The Toast N’ Egg revolutionises breakfast time by combining a toaster and egg cooker in one. You can have an egg or toast on its own, or combine the two for a breakfast sandwich in just four minutes.
This quirky gadget can poach your egg on a poaching tray for muffin-sized eggs, or hard boil them in a steamer tray.
The Toast N’ Egg has two wide slots for toasting, ideal for bread, muffins or bagels.
The Toast N' Egg also features a warming tray for heating mushrooms, spinach or pre-cooked meats.
The Tefal warranty is for 12 months, supported by strong domestic guarantees and after sales service.

Box Contains:
1 x Toast n Egg
1 x Instruction booklet

Product Features:
Egg and toast maker, two-slice
Metallic red housing
Variable browning control, 1-9
High lift system
Extra-wide slots

Technical Details:
Two-slice
1200W power
Stop button
Hi-speed toasting

Tech Specs:
Power: 1200W
2 Slice
Toast-lift facility
Mid cycle cancel function
Variable browning control, 1-8
Frozen bread setting
Warming tray for heating pre cooked meats
Cord storage

Tefal 3-Piece Bistro, Red



** RM 250 WITH box **
** RM 220 WITHOUT box **


Enjoy stress-free, healthy cooking, with our range of Bistro Red pans. Bistro Red pans have a non-stick coating which means you won't need oil and the glass lids allow you to keep a close eye on your cooking
Our precision engineered pans mean you can benefit from cookware that works with you to produce a perfectly cooked meal
All the pans in Tefal's Bistro 3 piece set have aluminium bodies for even heat distribution, avoiding hot spots that could cause your food to burn, and the non stick exterior is easy to clean.
The Bistro Red range has a Resist Plus coating that promises a durable non-stick cooking performance.
The Enamel Non-stick exterior proves easy to clean
The durabase technology ensures efficient eat distribution.
This set is ideal for any home!

Box Contains:
1 x 16cm Saucepan and glass lid
1 x 18cm Saucepan with glass lid
1 x 24cm Fry pan

Product Description:
Key features Thermo-spot for perfect cooking temperature Quality non-stick interior for easy cooking and easy clean up Delivers even heat distribution for reliable cooking results Glass lid for easy monitoring Includes 24cm frypan, 1,5L16cm saucepan with lid, 2,7L18cm saucepan with lid

Technical Details:
Unique Thermospot technology;Resist Plus non-stick coating;Glass lids;Dishwasher safe;Enamel exterior which is easy to clean
Suitable for gas and electric hobs
Dishwasher safe
Resist plus coating that promises durable non-stick cooking performance
Unique Thermospot technology lets the consumer know when the frying pan has reached it's optimum cooking temperature

**Boxed-product Weight: 454 g**

Tefal Easycook 4pc Cookware Set



** RM 299 **


Enjoy stress-free, healthy cooking with this stylish four-piece Easycook cookware set. The set includes 2 saucepans with glass lids, a milk pan and a frying pan.
All the pans in the Easycook range feature Tefal's Resist Plus non-stick coating for cooking without oil. It's designed to resist scratches and abrasions and is easy to clean.
Tefal's Thermo Spot glows solid red to let you know when your pan is pre-heated to 200 degrees, the optimum temperature to start cooking.
The pans have aluminium bodies for even heat distribution and the bakelite handles are oven safe up to 180 degrees.
Suitable for all hobs excluding induction, the non-stick coating comes with a lifetime manufacturers guarantee. They are dishwasher safe.

Tefal Essencia Stainless Steel Pan Set, 3 Piece
** RM 350 **



This 3 piece saucepan set comprises 3 varying sized pans ( 16, 18 and 20cm diameter) manufactured from smart looking stainless steel with cool touch handles and glass lids for easy viewing. The pans have measuring gauges on the inside to help with rice cooking and sauce making. The 3 layer stainless steel base ensures efficient heat distribution and makes these pans ideal for all hob types including induction.

Dishwasher safe.

Technical Details:
3 Pc Cookware set, featuring 16/18/20cm Saucepans with glass lids
Capacity markings on Saucepans
High Quality 18/10 Polished Stainless Steel
Ergonomic Bakelite handles
Suitable for all Hobs
Dishwasher Safe

Box Contents:
1 x 16cm Saucepan with glass lid
1 x 18cm Saucepan with glass lid
1 x 20cm Saucepan with glass lid

Product Description:
Key features InteriorExterior Stainless steel, exceptional durability Easy grip and cool touch handles Capacity Measuring marks Glass lids for perfect monitoring Stainless steel 3 layer base, superior conductivity, perfect for induction hobs This set contains 1,5L - 16cm saucepan with lid 2L - 18cm saucepan with lid 3L - 20cm saucepan with lid.

Product features:

Width - 28.5cm
Depth - 26cm
Country of origin - France
Material - Stainless steel
Colour and finish - Stainless steel
Base details - Aluminium and stainless steel,
Brand - Tefal
Dishwasher safe - Yes
Freezer safe - Yes
Handle material - Bakelite
Length - 57cm
Lid material - Glass
Microwaveable - No
Non stick - No
Oven safe - Yes
Product name/number - C8769842
Suitable for hob types - All, including induction

Tefal 8-in-1 Multi-Cooker

** RM 510 **




tefal 8 in 1 -- new product -- kat malaysia brand cosway member tgk dlm rm 1+++

then ada lg member ckp yg cap ayam pun lg mahal dr selling price ni ye --

Product Information:
Cook a variety of foods to perfection using minimal effort, with the Tefal RK302E15 8-in-1 Multi-Cooker.
Delicious food need not be time-consuming to cook with this handy little unit, which has the following 8 cooking settings for complete flexibility:
White rice and brown rice settings for beautifully fluffy results whichever type you use
Quick rice for faster food
Grains
Oatmeal porridge for a filling and effortless breakfast
Slow cooking - just leave this machine to take care of your dinner
Steaming for a healthy meal
And it even has a setting for desserts!

Featuring an easy-to-use electronic control panel, this machine boasts a ten cup capacity, allowing you to cook for the whole family with ease. And thanks to delayed start and keep warm functions, your dinner is always ready when you are! This cooker is easy to clean, too, thanks to its removable non-stick bowl.

Key Features:
8 Pre-Set Menus
Digital Timer
Keep Warm
Non Stick Pot
Delayed Start
Easy to Carry With Unique Handle
10 Cup Capacity

Babyliss for Men Power Pro Deluxe Clipper and Grooming Set
RM 160




  
The BaByliss For Men Power Pro Deluxe Clipper and Grooming Set is a 25 piece professional grade home hair cutting kit. It includes a high performance clipper that can be used in the mains or cordless for maximum reliability and control. Also includes trimmer for tidying neckline, sideburns and facial hair.

BaByliss For Men Power Pro Deluxe Clipper features:
  • Worldwide voltage
  • Cordless
  • Precision head

Ease of use:
  • 16 hours charge time
  • 30 run time on full charge

Accessories included:
  • BaByliss For Men Power Pro Deluxe Clipper
  • Multi Trimmer with Wide head and rotary trimmer
  • 10 Comb Guides
  • 2 Sectioning Clips
  • Pouch
  • Scissors
  • 2 Combs
  • Oil
  • Neck Brush
  • Cape

@ Cuci Mata Dulu

Monday, February 27, 2012

Ada lagi 2 sponsor yang belum finalize. So tak dapat nak launch contest lagi. Korang cuci mata dulu ye dengan hadiah-hadiahnya.





@ YLS

Tahniah Yusri dan Lisa Surihani. Ibu minat juga le dua-dua. Bukan apa seronok tengok ceritera cinta ni. Sabtu malam nak tengok cerita eksklusif diorang. Emm tapi berangan jelah. Dengan background suara Ammar - apa patah pun tak dengar. Huhu.


Sumber: Google

Cantiknya venue pernikahan diorang. Baju pun cantik. Mekap je Ibu rasa pucat sikit, Tapi memang muka bahagia je. Apa-apa pun Semoga bahagia hingga ke anak cucu.

Tiba-teringat time nikah dulu - oo sila abaikan make up ye. Ibu pun tak suka - tapi time tu pasrah je. Janji kahwin. Hehe.


@ Doa Memohon Diberikan Keturunan

Saturday, February 25, 2012

Adapun doa-doa yang bisa dibaca bagi seorang muslim agar diberikan kehamilan dan keturunan, diantaranya : Doa Nabi Zakaria alaihi as Salam :

رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ (38)

Artinya : “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa". (QS. Ali Imran : 38)

رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ (89)

Artinya : “Dan (ingatlah kisah) Zakaria, tatkala ia menyeru Tuhannya: "Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah waris yang paling Baik.” (QS. Al Anbiya : 89)

Serta doa Nabi Ibrahim ‘Alaihi as Salam :

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ (100)

Artinya : “Ya Tuhanku, anugrahkanlah kepadaku (seorang anak) yang Termasuk orang-orang yang saleh.” (QS. Ash Shafat : 100)

by: Kumpulan DOA-2 NABI

@ Hobi Saya Ialah Berenang

Ops bukan hobi Ibu. Kalau Ibu masuk swimming pool ada can tenggelam. Sejak ada Ammar baru sekali dua terjun swimming pool - tu pun berendam bukannya berenang. Tak pandai. Huhu.

Ini adalah hobi Ammar. Ammar sangat suka mandi swimming pool. Cuma Ibu tak dapatlah bawa selalu. Tak jumpa tempat best lagi nak pergi setiap minggu. Kalau mandi tu memang sampai kecut la satu badan.  


Persediaan sebelum mandi


Ammar digelar "Perenang Vokal Terbaik" oleh unclenya sebab suka menjerit masa mandi. Heh. 


Ooh dah sejuk ni. Ibu dah belikan baju mandi baru. Time ni takde lagi. :P


Posing dalam kesejukan


Ammar dan Ayah

P.s: Salah satu impian Ibu ialah belajar berenang. Tapi sejak dah kahwin macam takde kesempatan je nak pergi belajar. Huhu.

@ My New Chair

Lately Ibu banyak buat kat kat meja makan di dining hall. Tak larat nak bawa badan ni naik atas. Kira sesiapa datang rumah memang akan nampak ofis kecik aka meja makan tu. Hehe. Kami selalu makan kat dapur je - meja kecik. Cukup la 3 beranak. If ada tetamu - main tolak je semua laptop, buku dan printer ke tepi.

Meja kecik di dapur

Problem study kat meja makan ialah kerusi yang tak selesa. Maklumlah kerusi meja makan kan tegak je. Memang kalau nak direct buat keje lama-lama memang sakit la pinggang dan belakang. Lebih-lebih lagi sejak perut besar ni. So pujuk la Ayah beli kerusi baru.

Tadi pergi IKEA - dapat la satu kerusi baru. Memang best - boleh ekjas tinggi rendah dan depan belakang. Harga asal RM279 tapi tadi ada promosi special RM239. Budget bawah RM200 tapi ini macam paling best so Ibu beli jelah. Heh.

TORKEL

Semoga kerusi baru membawa semangat baru untuk study. Amin. :) Err tidur atas kerusi pun sedap ni - heheh.

@ Tercapai Sudah

Friday, February 24, 2012

Hari tu kan Ibu dok mencari puding gula hangus. Sebab macam teringat-ringat je. Nak buat sendiri tak sempat (ini adalah alasan orang yang malas - haha). Akhirnya berjaya juga dapat. My best friend - puan ninja sudi masakkan untuk kawan baiknya yang 'rajin' ni. Hehe.


Oh sungguh sedap. Memang sekali hadap je licin. Puan Ninja sila buka kedai sekarang. 'Yummy' kata Ammar. Hehe. Tq dear. :*

@ Alfatihah

Thursday, February 23, 2012

Ibu baru dapat tahu pasal adik Faris hari ni apabila banyak blog menceritakan kisahnya. Sedih dan pilu - mengalir air mata. Semoga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya. Alfatihah.


Ada juga isu hospitak swasta vs hospital kerajaan. Bagi Ibu, sebagai ibubapa, kita mestilah nak yang terbaik untuk anak kita walau terpaksa bergolok gadai. Jadi janganlah persoalkan perkara sebegini. Semoga Allah kuatkan semangat keluarga allahyarham.

P.s: Tiba-tiba sangat rindukan Ammar. Sedih bila fikir selalu marah die. Huhu.

@ Abang dan Baby

Gambar pertama abang dan baby. Ini masa last check up. Alhamdullilah so far semua normal. Jantina je belum 100% confirm. Baby agak aktif. Memang kuat menendang. Masa check ni baby dalam 22 weeks rasanya. Next check up minggu depan. Nanti akan update lagi. Tak sempat nak scan gambar ultrasound. Nasib Ayah ada capture gambar ni sebagai kenangan.


Abang dan baby


 Ammar confuse sebab tak faham sangat apa dia tengok. Ayah le jadi tukang terang.


Ammar teruja tengok baby gerak. Cuma bila Dr. buka sound untuk jantung die macam cuak sikit. Heh.

@ Oh Ibu teruja

Wednesday, February 22, 2012



Salah satu hadiah utama utama contest akan datang. Sangat cantik, menarik dan tertarik. Harap korang semua sudi join nanti. Bukan senang nak dapat ni. Ikut hati - macam nak pergi beli satu je bila dah tengok wristlet ni in real. Sangat cun.

Minggu ni sibuk sikit ada nak hantar paper. Akan ciba finalize sponsor minggu ni. Jadi boleh start contest awal minggu depan. Jangan lupa join ye!!!

P.s: Bukan satu ni je, ada satu lagi wristlet COACH hadiah untuk anda. Nantikan entri contest ya.

@ Motherhood Expo - 24-28 February 2012

Sejak Ammar dah besar jarang berkecimpung dalam arene expo motherhood or baby ni. Yelah takde apa nak beli. Untuk baby pun tak senarai barang lagi. Barang besar semua dah ada (stroller/car seat/play pen). Pakai Ammar punya je. Beli baju sikit dan toiletries je kot.

Mula hari Jumaat ni ada Motherhood Expo 2012 di KLCC. Member ajak pergi. So ingat bolehlah survey-survey barang sikit. Nak survey breastpump. Lama sangat dah rasanya tak ber'breast pump' ni. Tak tahu dah brand apa yang best.



Jumpa di sana :P

@ Tembikai - Untuk Ibu Mengandung

Tuesday, February 21, 2012

MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepert
rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut
5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.


7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang
kelupaan.
8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)
12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan.
Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.


P.s: Tapi sekarang asyik batuk je. Jarang makan tembikai. Lepas ni kena makanlah :)

@ Ready Stock - Winter Frost

Monday, February 20, 2012

FOR SALE!!

READY STOCK!!
Corelle Livingware 16-Piece Dinnerware Set, Service for 4, Winter Frost
2 sets
1 set = RM300
Buy 2 sets = RM580
(not inclusive postage)
Boleh 2 kali bayar.


@ Preview Hadiah Contest

Tak mau cakap banyak-banyak. Rasa korang boleh teka apa jenama hadiahnya. Tapi bukan handbag la :P.


Akan cuba launch hujung minggu ni atau awal minggu depan. Nak finalize sponsor dulu. :) Tq sponsors.

@ 1500

Sunday, February 19, 2012

Sempat capture 1500 follower BabyIbu. Alhamdullilah. Semoga tahun ni semakin maju ke depan.

@ Puding Gula Hangus/Caramel

Saturday, February 18, 2012

Tengok kat FB Ieja Rizaliza. Terliurnya..nyum-nyum. Tapi sayang nak order jauh nun di JB sana. Huhu.


@ Pos Hadiah



hari ni settlekan pos hadiah tertunggak. ada yg br bagi alamat dan ada jga kes hilang dan return. harap kali ni semua selamat sampai. ada 2 lagi pemenang si comel yang belum bg alamat iaitu kyra dsn eleesha. harap email ya. nak settlekn before start contest baru. ;-)

Posted via Blogaway

@ Ibu dan Anmum Essential

Friday, February 17, 2012

Dalam entri lepas, Ibu ada cerita pasal Ibu tukar susu untuk Ammar. Susu formula pilihan Ibu mestilah yang terbaik – TANPA GULA – Anmum Essential. Sekarang Ammar memang minum Anmum Essential dan sangat sukakannya. Maklumlah rasanya sedap dan yang paling Ibu suka kandungannya yang banyak khasiat untuk Ammar.

Walaubagaimanapun, bila berbincang dengan rakan-rakan, Ibu perasan masih ramai ibu-ibu di luar sana yang keliru dan masih menggunakan susu formula yang kandungan gulanya tinggi. Sebagai Ibu bapa kita janganlah kita memandang remeh perkara macam ni. Nanti anak-anak juga yang terkena biasnya.

Baru-baru ni Ibu tengok iklan testimoni Anmum Essential. Ibu berbangga yang Ibu dah pilih yang terbaik untuk Ammar. Selain daripada tiada gula tambahan, Anmum Essentials mempunyai Gangliosides & DHA yang merupakan nutrasi penting untuk pembangunan otak. Ibu Bapa tak patut berkrompomi pasal susu anak. Kenapa kita perlu pilih susu yang ada banyak nutrient tapi banyak kandungan gula sedangkan kita ada pilihan yang lebih selamat dengan kandungan nutrient yang tinggi?

Sekiranya nak tahu maklumat lanjut, boleh baca pengalaman orang yang guna Anmum Essential di www.facebook.com/AnmumClub. Memang menarik. Selain tu, banyak juga parenting tips yang dikongsi untuk kebaikan semua. Yelah kita sebagai Ibu mesti nak yang terbaik untuk anak kita kan? Tak gitu?


Untuk maklumat lebih lanjut mari sertai perbincangan forum ‘Mum knows best’ di Anmum Club Facebook. Ibu dah ‘like’, anda bila lagi?

@ Bila anak selalu menangis?

Kawan Ibu ada masalah sikit. Anaknya asyik menangis tanpa sebab. Menangis dengan kerap dan lama. Memang susah hati kawan Ibu ni. Sampai kena cuti berhari-hari. Ibu takde lagi pengalaman macam tu. Jadi tak tahu nak bagi solution apa. Ada sesiapa kat sini yang boleh berkongsi pengalaman atau tips macam ada doa tertentu yang diamalkan atau tau ustaz mana2 yang boleh membantu. Kalau ada harap sudilah berkongsi.


Kat sini Ibu kongsikan tips dari Dr. Hamid Arsyad.

BAYI YANG SELALU MENANGIS

Bayi yang selalu menangis menimbulkan perasaan yang tidak senang kepada ibubapa terutama jika tangisannya berterusan hingga beberapa jam atau berterusan di waktu jauh malam. Perasaan resah selalu dirasai oleh ibubapa kerana khuatir kalau - kalau bayi mereka menghidap sesuatu penyakit. Menangis ialah satu cara seseorang bayi itu menyatakan perasaan atau emosinya dan ibubapa mestilah cuba memahami sebab - sebab bayi mereka menangis supaya langkah yang sewajarnya dapat diambil.


Ada orang yang mengatakan 'biarlah bayi itu menangis, elok untuk paru - parunya' atau ' biarlah bayi itu menangis, apabila dia letih dia akan berhenti dengan sendirinya'. Anggap ini adalah tidak benar. Seseorang ibu perlu mengetahui sebab - sebab bayinya menangis supaya dia lebih senang menghadapi keadaan ini dan memerlukan pertolongan atau nasihat daripada ibunya sendiri, wanita lain yang lebih berpengalaman atau daripada doktornya sendiri. Selalu terdapat bayi-bayi yang kerap menangis dan kurang tenteram jika ibunya berinteraksi dengannya dalam keadaan cemas, resah atau tergesa-gesa.

Sebab-sebab bayi menangis

Adakah dia lapar ? Ini selalunya jelas bila waktu menyusu telah tiba dan bayi mungkin kelihatan mengisap jarinya. Dia akan berhenti menangis apabila disusukan. Jika bayi masih terus menangis mungkin lampinnya basah dan dia berasa sejuk dan dia berasa panas hingga berpeluh. Bayi yang tidak selesa atau berasa sakit akan juga menangis jika dia kurang sihat seperti sakit perut, atau menghidap demam virus yang menyebabkan hidungnya tersumbat. Bayi yang telah diberi suntikan pengimunan kadangkala sering menangis dan ubat yang biasa dibekalkan oleh doktor boleh mententeramkannya. Bayi mungkin kurang selesa akibat kulit yang sangat gatal. Ada juga didapati bayi yang selalu menangis apabila keletihan dan tidak dapat tidur karana terlalu lama dilayani oleh orang disekelilingnya. Ada juga terdapat bayi-bayi yang selalu menangis selama 10 atau minit setiap kali dia hendak tidur. Para ibu perlu mengenali kelakuan bayinya supaya mereka tidak mudah berasa cemas. Ibu yang berpengalaman boleh mengetahui dari tangisan bayi sama ada ia lapar atau dalam kesakitan.


Satu keadaan yang biasa berlaku di kalangan bayi-bayi di bawah umur tiga bulan adalah dimana seseorang bayi itu asik menangis berjam-jam di waktu petang atau malam. Walau apa jua yang dilakukan oleh ibu dia sukar ditenteramkan. Cerita yang biasa didengari ialah dimana seseorang ibu mengatakan yang anaknya selalu menangis dari jam 2.00 petang hingga 6.00 petang atau dari jam 6.00 petang hingga 10.00 malam. Bayi ini sukar ditenteramkan dan biasanya berhenti menangis setelah beberapa jam. Apabila sampai waktunya dia akan minum seperti biasa dan terus tidur. Kesihatan bayi ini biasanya tidak terjejas. Keadaan seperti ini mungkin berlaku sekali-sekala di kalangan separuh bayi tetapi ada bayi yang mengalami keadaan ini hampir setiap hari. Apabila diperiksa oleh doktor jelas kesihatan bayi adalah memuaskan dan ibu bapa dinasihatkan supaya bersabar kerana keadaan ini biasanya berhenti dengan sendiri apabila usia bayi meningkat tiga bulan. Kadangkala doktor perlu memberikan ubat untuk mententeramkan bayi dari masa ke masa.

Kelakuan bayi berbeza di antara satu dengan yang lain. ada bayi -bayi yang diam sahaja jika dibiarkan dalam tempat tidurnya setiap masa. Ada pula bayi lain yang tidak boleh ditinggal bersendirian. Dia akan terus menangis dan hanya dapat ditenteramkan apabila didukung oleh ibunya.

Memang ada juga terdapat bayi -bayi yang selalu menangis dengan tidak ada sebab -sebab yang jelas. Dia menangis setelah bangun dari tidur , menangis sebelum tidur dan menangis jika dibiarkan bersendirian. Jika dia selalu menangis hingga jauh malam tertentu ibunya akan berasa letih. Bayi seperti ini kadangkala boleh ditenteramkan dengan cara mendukungnya selalu , atau menidurannya di dalam buaian yang boleh dienjut -enjutkan. Membawanya naik kereta boleh juga ditenteramkannya. Ibu yang mengalami keadaan ini perlulah bertenang dan sokongan serta pertolongan dari suami dan saudara -mara boleh meredakan ketegangan emosi yang mungkin timbul dari masa kesemasa. Kadangkala dia perlu membincangkan perasaannya dengan doktor. Mungkin jika anak berkelakuan demikian ini ada kaitan dengan emosi ibu itu sendiri. Memang telah diakui bahawa cara ibu berinteraksi dengan bayinya boleh mempengaruhi gerak balas bayi dengannya. Ibu yang mangalami tekanan emosi , tergesa -gesa dalam melakukan tugas -tugas rumahnya dan berasa kurang yakin pada dirinya sebagai ibu selalu mendapati anaknya asyik menangis.

Selepas umur lima atau enam bulan bayi mungkin menangis kerana ketakutan. Dia mungkin menangis jika terpandang wajah orang yang tidak dikenalinya , atau dia terjaga ditempat yang asing baginya. Kadangkala terdapat juga bayi -bayi yang berumur lebih dari sembilan bulan menangis jika ibunya mendukung bayi orang lain.

Seseorang bayi mungkin menangis jika dia tidak berpeluang mandapat barang mainan atau dia dibiarkan dengan lamanya. Dia menangis kerana berasa bosan. Jika dia sedang asyik bermain -main dengan sesuatu barang mainan dan barang mainan itu diambil daripadanya tentu dia akan menangis.

Kesimpulan

Ibu yang mendapati anaknya selalu menangis perlu memahami sebab -sebab yang boleh menimbulkan keadaan ini. Jika bukan kerana lapar , panas , sejuk , sakit atau letih sebab -sebab yang perlu difikirkan adalah :

1 - Bayi memerlukan pelukan ibu.

2- Bayi mengalami keadaan yang biasa didapati dikalangan bayi dibawah umur 3 bulan dan keadaan ini selalunya berhenti selepas tiga bulan.

3 - Perasaan negatif ibu sendiri yang mungkin menjadikannya kurang tenteram atau kurang yakin menjagabayinya.

Cara -cara yang boleh dicuba untuk mententeramkan bayi

 

1 - Bayi dibiarkan menghisap puting kalau ini dapat mententeramkannya. Perasaan tidak senanghati melihat bayi menghisap puting sering terdapat dikalangan ibu -ibu. Mereka khuatir kalau -kalaupertumbuhan gigi bayi akan terjejas. Ini dianggap tidak tepat oleh para doktor gigi dan pakar kanak -kanak . Tetapi membiarkan bayi menghisap puting yang dicelup dalam manisan tidak digalakan keranaini akan menimbulkan penyakit gigi dental caries.

2 - Tidurkan bayi di atas buaian dan dihayun serta didodoikannya.

3 - Ada setengah -setengah bayi yang boleh ditenteramkan jika dienjut -enjut di atas pangkuan ibu.

4 - Bawa bayi berjalan menaiki kereta. Bunyi kereta selalu mententeramkan bayi.

@ Net's Baby Cake

Dulu Ibu tak tahu pun apa kebendanya diaper cake ni. Tapi sejak setahun dua kebelakangan ni dah makin glamer. Memang cantik dibuat hadiah. Kalau dulu beli hamper kat jusco tu tapi dengan diaper cake ni memang lagi comel. Ada satu blog jual diaper cake comel-comel - Net's Baby Cake. Bolehla terjah kalau tengah cari hadiah untuk kawan ke sedara ke. Yang bestnya kat Net's Baby Cake ni kita boleh minta atau pilih pakej ikut budget yang kita nak. Meh tengok baby cake unik dan kreatif hasil Net's Baby Cake ni.







Ha comel-comel kan? Ada untuk boy dan ada untuk gurl. Dulu time Ammar takde lagi pasni bolehla Ibu request nak diaper cake ni untuk baby baru. Hehe. Kepada yang berminat bolehla ke Net's Baby Cake atau email terus ke tuannya miss_nety@yahoo.com.

@ Abang oh Abang

Thursday, February 16, 2012

Abang mana? Abang Ammar la. Sedar tak sedar dah 4 tahun dah Ammar tahun ni. Ammar belum ke tadika - tapi alhamdullilah bolehla kenal huruf dan tulis. Baca masih sikit-sikit baru. Kena rajin sikit ajar Ammar sebab walau dalam liat tak liat nak fokus - ada juga dia tangkap certain words tu.

Cakap memang banyak macam bertih jagung. Tak larat nak layan. Tapi sekarang, Ibu akan make sure malam layan Ammar sepenuhnya. Nanti dah ada baby kesian die. Sambil tu terapkan peranan dia as abang nanti. So far oklah, dia tahu nanti ada baby coming. Dia cakap nanti akan share mainan dan jaga baby. Harap-harap nanti Ammar senang terima adiknya. Maklumlah dah 4 tahun sorang-sorang je dimanjakan. huhu.

Ibu juga dah cuba ajar dia uruskan diri sendiri. Mandi, pakai baju, basuh tangan, ambil baju sendiri, makan, ambil air - benda-benda simple yang dulu Ibu sedia Ammar kena belajar berdikari. Kesian juga sebab nanti Ammar kata - "Tolonglah Ammar Ibu, Ibu sayang Ammar kan". Huhu. Takpelah slow-slow. Bukan mudah nak tukar rutin. Ini gambar Ammar 2 mgg lepas. Time ni baru lepas demam - susut sikit. Sekarang dah tembam sikit.


Masih confuse umur 3 years ke 4 years



Tengah nak order la kononnya ni :) Last-last air milo 1 dan roti canai 1. Heh.

@ 1 slot saje lagi

Alhamdullilah ada rezeki korang semua untuk hadiah yang best sempena contest baru ni. Hadiah tak banyak tapi memang special. Ibu pun gigil-gigil nak kalau boleh :P. Haha. Tunggu ye minggu depan insyaallah akan diumumkan. Korang jangan lupa sertai tau.

Kepada penaja: Tinggal satu slot saje lagi lepas tu akan ditutup. Kali ni memang buat limited sebab contest special. Kira siapa cepat dia dapat la ye. Sekiranya sudi email babyibu at gmail dot com.

@ Hal ehwal contest

Wednesday, February 15, 2012

Terdapat dua pengumuman

Pemenang
Kepada pemenang-pemenag contest babyibu (tak kisah contest yang mana pun), sekiranya belum menerima hadiah. Harap boleh email k. Nyatakan nama contest yang disertai dan nama. Sebab ada kes hilang dan tak sampai hadiahnya. Kena double check balik.

Sponsor
Ibu dah ada idea untuk contest baru. Looking for sponsor now. Sesiapa berminat boleh email ye. Apa kebaikan sponsor ni? Boleh dapat free banner ad dan juga free review (bergantung pada nilai sponsor). Juga promosi percuma bila link blogshop anda dimasukkan dalam entri peserta. Limited pada 3 tempat sahaja.

So kepada yang berkenaan boleh email: babyibu at gmail dot com. tq dearrrr.

@ Pre-order Corelle Batch 2!!

Sticky Mode - scroll bawah untuk entri terkini

~Corelle Round/Square 16PCS Dinnerware Set Promotion~
ETA End of April

Promotion Ended!!!

Deposit = RM100
Baki 2 kali bayar (Gaji bulan Mac dan April)


Berminat?
Email babyibu at gmail dot com


City Block - RM300


City gardens - RM330



Ribbons and Swirl - RM390





Country Cottage - RM300


Floral Connection - RM 300


Geometric - RM300


Secret Garden - RM300



Winter Frost - RM300


Shadow Iris Round- RM400

Shadow Iris Square- RM400


Pretty Pink- RM400



Bamboo Leaf- RM400


Fine Lines- RM430


Mandarin Flower - RM400


Pure White - RM400


Simple Line - RM400



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop