@ Nasihat dari cerita Hindustan

Friday, February 10, 2012

Malam tadi Ibu layan cerita hindustan sambil lipat kain (yang dah berbukit - huhu). Ceritanya tajuk Akele Hum Akele Tum. Layan sorang-sorang sebab Ammar dan Ayah dan tidur dulu. Adoi berjurai air mata tengok. Siap boleh teresak-esak menangis. Bengkak la muka ni ha :P. Yelah bukan selalu nak feeling2. Kalau Ammar tak tidur lagi mana ada can kan.



Cerita ni sebenarnya dah tengok banyak kali. Time before kawinlah. So kali ni bila tengok. Memang rasa feeling lebih. Lebih-lebih scene kat mahkamah tu. Ada satu dialog dari Aamir Khan yg bagi Ibu boleh kita amalkan untuk jadi parents yang baik.

  1. Perlu banyak dan sentiasa bersabar melayan karenah anak.
  2. Kena banyak luangkan masa bersama anak.
  3. Sentiasa melayan anak berbual dan menjawab pertanyaan - walaupun beribu kali.
  4. Sentiasa temankan, takut anak merasa keseorangan.

Bila Ibu fikirkan, memang kena banyak amalkan perkara di atas. Yelah kadang-kadang even kita disebelahnya. Kita layan tak layan. Sibuk tengok laptop ke tv ke baca buku ke. Main iyakan je apa die cakap. Bila sibuk kat dapur - Ammar pun mainla kat ruang tamu tu. Kesian Ammar. Dahla takde geng kat rumah tu. Selalu main sorang-sorang. Takpelah - lepas ni Ibu janji - akan lebih luangkan masa yang berkualiti untuk Ammar.

5 kawan BabyIbu berkata-kata..:

eima said...

betui tuh .. kadang tu cam aku la ... main iyekan sbb aku tak paham ape naak aku ckp ...huhuhu

wan nurul hezrina said...

aahlah..kdg perkra kecik tulah yg penting sbnrnya

isabelle said...

selalu i bebelkan mrhubby sbb buat derk je bila anak ckp apa2.
i pun xde la layan sgt..plg x pun, iyekan je semua.hihi

adianiez AIDA said...

citer industan ni aida da hafal jalan citer nyer :) hi hi...

Aya Ariel said...

yer lah ibu..

kakak tu asik pot pet pot pet..kadang2 soalan sama jer yg dia tanya..contoh bila naik keta..abah..kita nak g mana..mula2..abahnya jawab baik2 lagi.pastu diam..kedian bila dia tgk jalan bkn tmpt yg dituju (mcm rumah mak) dia tnya lagi selagi xpuas hati..

kadang2 tu.."tertinggi" jugak suara ni..kesian kakak..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop