@ Kenaikan Berat Badan Semasa Mengandung

Monday, March 5, 2012

Selalu setiap kali check up mesti check berat badan kan. Setahu Ibu setiap bulan kena naik at least 2kg juga. Kalau tak naik Dr. marah suruh makan banyak sikit. Masa Ammar dulu, Ibu mula dengan 42kg. Masa dekat nak deliver 54kg. So naiknya 12kg.

pregnancy weight gain calculator


Kali ni mula 42kg juga. Tapi baru 27mgg dah 49.5kg. Macam ada peningkatan. Heh. Tapi memang badan Ibu naik banyak dari dulu. Macam makin lebar rasanya. Huhu. Korang naik banyak tak masa pregnant?
Ibu check berat guna  Pregnancy Weight Tracker ni. Mula-mula masukkan maklumat berat badan dan tinggi. Kalau confuse nak tukar kg ke lbs (pound) - klik sini. Then klik Go.



Alhamdullilah, berat Ibu masih ok je. Dalam lingkungan yang sepatutnya. Harapnya tak naik banyak sangat (padahal sekali makan donat 5 biji pun habis sekali hadap - huhu). Jenuh nak turunkan balik nanti. Huhu. Pada sesiapa saje nak check cubalah Pregnancy Weight Tracker ni. :)



Kalau malas buka tracker tu, rujuk sini pun ok:

2 kawan BabyIbu berkata-kata..:

bonda dadif aka akish said...

whoaa,....bestnye dpt mule 42kg saje...pehtu naek pon tak jejak 60....

ku....dr 53kg..pegi 61 kg...kene marah same nurse sudah...
=)

transformed housewife said...

sy berat biasa 52. Skrg dah 6 bln naik 4 kg lebih jd 56.5 Dulu masa mengandung dua kali sblm ni, naik tak lebih dr 10 kg. Jd senang nak turun balik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop