@ Tukar plan

Monday, May 14, 2012

Plan asal ialah untuk bersalin di Kedah. Tapi setelah last check - Dr. kata baby dah pusing ke bawah dan ada potensi untuk bersalin normal makanya plan bertukar. Macam Ammar dulu kan songsang, so memang sah-sah akan operate. Jadi memang balik Kedah dan tetapkan tarikh. Ayah balik sehari sebelum then masuk la bilik pembedahan dengan muka cuak.


Kali ni kalau nak cuba normal, maknanya tak tahu bila. Ibu takut juga nanti bila tiba masanya Ayah tak sempat balik. Yelah 6 jam juga dari KD ke Kedah ni. Huhu. Cuak seh. Ibu nak Ayah ada sebelah Ibu. Dahla memang jenis penakut sakit.

Kenapa nak try normal? Dulu lepas bersalinkan Ammar secara pembedahan, Ibu amik masa yang lama juga untuk betul-betul recover. Masa tu oklah sebab Ammarkan baby - jadi Ibu slow-slow je bila bergerak. Kali ni ada baby dan ada Ammar yang dah besar. Rasanya if boleh normal lagi mudah kot nak jaga dua-dua orang.

Tapi Ibu pelikla. Kenapa bila Ibu cakap nak cuba normal - ramai yang macam tak setuju/macam sinis. Yelah kemungkinan untuk kena bedah still ada tapi Ibu teringin nak cuba. Kalau bedah masa beranak memang rileks je - tapi lepas tu memang lama juga menahan sakitnya. Kalau normal macam cepat sikit baik. Tak gitu?

Apa-apa pun, next week Ibu akan check dengan Dr di sini untuk final decision. If confirm boleh cuba Ibu akan stay kat sini sampai deliver. Maybe seminggu lepas tu baru balik Kedah. Doakan dipermudahkan urusan. Debor juga ni - badan dan mula sakit sana sini plus jalan dah macam penguin :P. Hehe.

P/s: Ikut hati nak beranak sekarang juga, bila tengok tesis - errr tunggu dulu jap. huhu.

15 kawan BabyIbu berkata-kata..:

@e_da said...

Semoga semuanya selamat....

Anonymous said...

salam...
sis, just nk kongsi cerita.
my cousin operate ank pertama dia tahun 2008 bulan 1. pastu skg dah dpt baby girl (dulu boy) pd bulan januari 2012 baru ni bersalin normal. mmg ambik masa agak lama utk dpt ank kedua (ank sulung dh 4 thn) tp my cousin amat2 gembira sbb dpt merasai nikmat bersalin normal! katanya mmg teramatttttttttt sakit mcm nk mati tp lps keluar baby dr rahim trus x rasa apa2...
so saya sokong sis kalu try nak bersalin normal!

love,
sizuka

atoyis said...

yana..sume ada pro and con..kalau tanya kak su bersalin normal ni rasa seriau pon ada nk teran..mana tak nya dr pukul 12-6 pagi menanggung sakit..mmg tak ambik epidural..siap kena gunting lagi..tettt..hehehe..masa nurse jahit satu persatu mmg blh rasa dia cucuk jarum..dia kata kena jahit chantik2 baru lawa..adoi..dkt 2 jam jugak la nk settle jahit..tp sakit masa tu jek la..lepas seminggu dh cergas..

hmm sume depend dkt org jugak..tapi kalau mampu bersalin normal..try jek normal..lepas jek bersalin rasa insaf sebab tahu ooo macam ni rasanya emak kita bersalinkan kita..hmm..insaf..insaf..patut la org kata syurga bawah tapak kaki ibu..

ka . ka . mim said...

sy anak sulung, ceaser sbb baby songsang, anak kedua, alhamdulillah dpt normal, baby dh 3 bln dh :) think positive, mesti boleh punya, kuatkan hati nk normal, gud luck :)

Cikpuan rara said...

nanti boleh story pengalaman =)

Me! said...

Salam Yana,
Saya dah rasa bersalin normal n caesar. Dua dua pun Ok. Tempoh utk saya bergerak gerak masa normal n caesar sama jek. Tapi masa caesar saya boleh jalan laju sket daripada normal. Kalau diberi pilihan.. saya pilih caesar. Huhu.. tapi ada parut banyak2 tak suka jugak kan..
Hmmm...

ujee said...

Kalo baby ok...go for normal lah...depends on condition baby...Semoga dipermudahkan segalanya..amin..

NiaRania said...

i pn experience the same..anak sulung bersalin cezer..lps tu jarak dh la tak jauh,yg sulung baaru 11bln,lekat pulak yg nombor dua..tp dlm hati mmg dh azam nk bersalin normal,alhamdulillah,berjaya. so setelah dh rasa 2-2 pngalaman,mmg preeeefer sgt bersalin normal due to the fast recovery la compared to cezer..kalo ibu xtahan sakit,mtk je epidural mcm i! ;)

Yaati Nor said...

saya anak 1st CZER sebab baby berak dalam perut..emergency czer ms tu dah 5cm dah dua2 rs sakit.czer mmg lamabt baik..saya rs sakit yg amat sgt.2nd nie cuba norma tp tak tahu lg nak bsalin kat mn.huhuhu..babyibu bsalin kat mn.saya ada petua klu baby sonsang, rajin2 la kita merangkak.nnt baby turun.ini kwn saya punye pengalaman.cuba la..saya dah fobia nak kena czer..huhuhuh

Amirayu said...

salam... anak first saya lahir 2009 kena caesar... tapi 3 bulan lepas saya berjaya bersalin normal anak kedua... rasa bersyukur sangat... walaupun lepas bersalin normal saya ada komplikasi (tak boleh jalan sebulan sebab masalah tulang pelvis) tapi saya tetap akan bersalin normal lagi pada masa akan datang, insyaAllah. kalau baby okay, go for it! reason saya nak sangat bersalin normal kali ni pun sama dengan yana... sebab dah ada toddler sorang yang terlebih aktif, so kalau bersalin normal rasa lebih mudah nak handle dua orang anak...

here is my birth story kalau teringin nak baca... huhu :p

http://hamsterhamsap.blogspot.com/2012/03/birth-story-bringing-in-arya-zulaikha.html

Fieza said...

Hmm bg sy kalau yg senang bersalin normal alhamdulillah syukur..sy pun yg sulung ceaser yg second normal..tp mmg siksa la nk bersalin sebab jalan x bk..biasanya kalau kt ceaser yg yg first n second normal jaln lmbat sket bk..tp sy ni terlebih lmbat hu..hu..12 jam sakit..mmg ibarat nyawa dihujung tanduk n hmpir ceaser sekali lg...sib baik bb nk kuar gak

Fieza said...

Hmm bg sy kalau yg senang bersalin normal alhamdulillah syukur..sy pun yg sulung ceaser yg second normal..tp mmg siksa la nk bersalin sebab jalan x bk..biasanya kalau kt ceaser yg yg first n second normal jaln lmbat sket bk..tp sy ni terlebih lmbat hu..hu..12 jam sakit..mmg ibarat nyawa dihujung tanduk n hmpir ceaser sekali lg...sib baik bb nk kuar gak

Marsitah Ahmad said...

salam...
xpe apa2 pun pilihan kena kuat smangat
akak dulu yg 1st normal tp 2nd lak czer.ikut rezeki cara apa Allah nk bg.
semoga slamat semuanya...

eiNa said...

yana.. kita serupa....
k.ina pun nak try normal.. and hopefully bleh normal jugak...

wish u gudluck and ape2 apdet yek

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

bersalin normal seminggu dah rasa sihat..

cuma contraction masa nak bsalin amat sakit.. kuatkan semangat ngn cuba teran kuat2 bila dah nampak kepala baby..

lps bby keluar segala kesakitan hilang mcmtu saja..

Allahuakbar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop