@ Pengalaman Bersalin/Berpantang di UK

Thursday, September 20, 2012

Ibu belum punya pengalaman bersalin atau berpantang di luar negara. Tapi kalau pantang di KL pun rasa susah sikit berbanding pantang di kampung - dari segi nak cari barang dan tukang urut. Apatah lagi di luar negara kan. Mesti kena cari alternatif.
 
Kawan Ibu minta tolong tanya kalau ada sesiapa yang ada pengalaman bersalin dan berpantang di sana. Harap boleh berkongsi sikit di sini. Boleh jadi perkongsian untuk semua.

7 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Anonymous said...

Berpantang di uk perlu byk kesabaran.since jauh dr parent,so perasaan xnk berpantang sgt tggi.lg2,org sne xde la amalkn pantang mcm kt.berpeluang berpantang 30hari sebelum pulang ke msia,mmg mencabar.we all pindah dr tgh bandar london ke Barking yg rmi skit kenalan msia.Ttg barut,herb sume mmg order ngn my mum,mintak tolong anta b4 bb kua.it is not that bad actually.lg2,klo ade membe yg tgl dekat.ttg mknn,ikn mackeral ngn pak choy je yg telan slama tempoh berthn lebih kurg 2minggu.pastu da melantak ayam goreng.hikhik.Tp midwife akn pakse kt berjalan jugk.klo tgk kt msia,after bsalin,ibu2 akn duk setempt yg lain parent uruskn.kt sne,after bersalin,kt kne bwk bb for checkup kt clinic.xkisahla nk naik bas ke teksi ke,xde org peduli.yg penting dtg checkup.Ttg org urut,xde.mmg after 30days,blik msia berurut.Cume tungku je (dikirim dr my mum).Since pregnant time study,sume foc.even mummy digalakkn jupe dentist ms tgh pregnant n after bsalin,foc jugk.oo jgn lupe daftar for emma's diary.kt dpt byk free gift b4 n after bsalin.

FaznFaz said...

pasal makan dlm pantang, mmg kena sabar husband n wife, sbb mmg sah2 kena mintak tlg husband masak... masak simple2 je... kalu xder kedai halal, carik mackerel, sea bass n monk fish dekat morrison. masak campak je dgn bawang, halia n black pepper...

kalu rasa payah nak masak byk kali, masak sekali byk, asing2 utk potion sekali makan, simpan dlm bekas bertutup kt peti ais atas. time nak makan, masukkan aje dlm microwave, jgn nak cerewet sgt...

barang2 pantang like jamu n bengkukng, mmg kena bwk dr msia... mintak org poskan...

tungku, kalu xde, guna aje hot water bottle, ada jual kt poundland or asda, masuk air panas, balut ngan kain or lampin, pandai2 tungku sendiri...

urut? sy untung, sbb ada jumpa org msia gak yg tlg urut, kalu takde, again, mintak tolong laki tolong picit2 kan...

but dun worry, sistem dia best sgt, ada antenatal class, siap ajar cara urut yg husband boleh buat dgn kagel (lupa spelling) exercise utk time pantang.

even lepas balik rumah pas bersalinpun, akan ada midwife dtg rumah utk ajar cara mandi baby etc.

yg penting, laki bini kena kuat n kerjasama. kalau work as a team, mmg akan rasa sgt senang...

eza miza said...

ingatkan ibu nak story pengalaman ibu.. hehehe... eza takda idea.. baru sorg hero.. tu pon pntang dgn mama

Nad @ MamaZN said...

saya tggu org lain punye pengalaman..nk tau jugak, hehe

Ummi Maryam said...

Saya takde pengalaman bersalin di sana.Takde rezeki dpt baby masa duduk di sana. Huhu..tp ramai kawan yg bersalin di sana, semuanya baik2 aje pengalaman mereka. Memang betullah, takdpt nk mengurut melainkan ada kenalan atau sesiapa yg pandai mengurut dtg ke sana atau memang menetap di sana. Selain tu, pakat2 semua free belaka. Tu yg student la..hehe..

Mengharap rezeki bersalin di sini insyaAllah - Aussie =)

Ummi Maryam said...

Tp skrg byk dah kelengkapan moden. Tungku moden, barut moden, segala macam moden..heheh..kena mintak org Msia pos kan la.hehe..

And true, semangat dan kerjasama suami & sahabat2 terdekat mmg sgt2 diperlukan. Bila berada di tmpt ornag, insyaAllah ramai yg boleh membantu. Tolong tgkk2an anak yg leih besar etc. Tp kena berada dlm kelompok orang Melayu juga la =)

Haniza Zainol said...

Menyediakan penjagaan Dan rawatan selepas bersalin. Pakej yg menarik. Sila hubungi ±60 19 551 0072/ haziqzai@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop