@ Tools For Research

Thursday, October 18, 2012

Tajuk macam serius kan. Saje nak share tiga perisian yang Ibu guna. Semuanya boleh disync secara online. Maknanya kita boleh akses dari laptop/PC  kat rumah, web (secara online - boleh buka dari mana-mana laptop/PC di tempat lain contohnya lab di universiti) dan juga di smart phone (ini konon macam emergency sesangat nak guna kan :P). Aplikasi apa?
 
  • Dropbox - Tempat simpan fail. Senang tak pelu risau lagi laptop or external hard disk hilang atau rosak. Ibu dah pernah cerita di sini.

  • Mendeley - Tempat simpan rujukan (reference). Dulu guna Endnotes tapi rupanya Mendeley ni lagi bagus. Mudah nak digunakan.
 

  • Evernote - Tempat simpan notes. Contohnya bila baca jurnal - ada idea atau ayat yang menarik nak simpan. Boleh simpan kat sini. Kadang-kadang letak dalam buku nota. Tapi lepas tu tak pernah baca balik. Kalau kat sini boleh simpan dalam note yang kita boleh bahagikan ikut bidang ke ikut chapter ke. Jadi senang nak rujuk semula. Nak letak benda lain macam things to do ke plan melancong ke resepi ke pun boleh :P.
 

4 kawan BabyIbu berkata-kata..:

~emi~ said...

SY tahu pasal dropbox sume tu..tp x pernah guna pun. nk kena biasakan guna la lepas ni..

AkmaFaizal said...

saye guna dropbox je buat masa ni...yg lagi 2 tu..nnt nak cubalah...menarik. thanks :)

Ummi Maryam said...

mcm2 ya tools dlm memudahkan kerja. Tp mmg salute la buat phd with anak2 kecil. Kagum tau Ibu! lebih2 lagi kaum ibu, org lelaki xdela kagum sgt sbb anak2 masih nak ibunya aje biasanya..hehe..

anyway, moga terus dipermudahkan.

Rozita said...

suka yg 2 last tu...terus simpan pages ni utk rujukan offline...heee....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop