@ Hibah Amanah

Wednesday, September 18, 2013

Pernah dengar Hibah Amanah? Ibu pun baru tahu sebenarnya. Kalau Tabung Haji atau KWSP kita boleh letak penama (kira waris). tapi ASB kan tak boleh. Kalau nanti kita meninggal, tanpa wasiat, susah waris nak tuntut duit ASB tu. Maka ASNB perkenalkan Hibah Amanah ni. Ini prosesnya:
 
 
 
 
Kalau nak buat Hibah ni - kena pergi ke HQ ASNB. Ibu pergi ke Shah Alam buat.

 
Borangnya
 
Untuk mohon Hibah Amanah ni ada pembayaran. Pendaftaran RM180 (ini pemegang akaun akan bayar) dan setiap tahun kene bayar RM10 untuk servis pengurusan. Lepas isi boring kena jumpa Pesuruhjaya Sumpah (nasib baik la selang 2-3 kedai je tempatnya).


Mula-mula tak nak buat - tapi fikir if jadi apa-apa susah juga kan. So Ibu pun decide nak buat. Kalau korang berminat boleh baca link bawah ni untuk maklumat lanjut atau terus ke pejabat ASNB.
 

0 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop